Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Sydney sa premietne kolekcia súčasných slovenských filmov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Otváracím filmom podujatia je dráma Jan Palach (2018) Roberta Sedláčka, ktorá na základe dostupných faktických prameňov zobrazuje posledné mesiace Palachovho života.

Sydney 27. marca (TASR) - V austrálskom meste Sydney sa v stredu začína šiesty ročník Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii, v ktorého programe sa predstaví päť celovečerných a štyri krátkometrážne súčasné slovenské filmy.

Zo zbierok Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ) ich doplní film Signum laudis (1980) Martina Hollého, ktorý sa premietne s krátkou snímkou Len lístok poľnej pošty (1977) Petra Solana. Obe digitálne reštaurované diela budú uvedené v austrálskej premiére. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SFÚ Simona Nôtová.

Otváracím filmom podujatia je dráma Jan Palach (2018) Roberta Sedláčka, ktorá na základe dostupných faktických prameňov zobrazuje posledné mesiace Palachovho života. Počas slávnostného večera bude ako predfilm uvedená študentská snímka Poetika Anima (2018) režisérky Kriss Sagan - nenaratívny animovaný film o žene, ktorá transformuje svoju úzkosť v tekutom časopriestore.

Súčasnú kinematografiu budú reprezentovať aj filmy Dôverný nepriateľ (2018) Karla Janáka, Pivnica (2018) Igora Vološina, Sloboda (2017) Jana Speckenbacha a rozprávka Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava (2018).

Z krátkometrážnej tvorby sa premietnu filmy Žltá (2017) Ivany Šebestovej pred filmom Miloša Formana Hoří, má panenko, Journey (2018) Marka Jasaňa pred filmom Chata na prodej Tomáša Pavlíčka a Posledný autobus (2011) režisérskej dvojice Ivana Laučíková a Martin Snopek pred dokumentárnym filmom režiséra Adolfa Ziku Robert Vano – Příběh člověka.

Český a slovenský filmový festival v Austrálii vznikol v roku 2014 zo zámerom prezentovať českú a slovenskú kinematografiu divákom v Sydney; každoročne uvádza nové filmy i snímky staršieho dáta. Súčasťou festivalu sú aj sprievodné podujatia.

Podujatie organizuje ARINA s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films; slovenským partnerom je Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Šiesty ročník Českého a slovenského filmového festivalu v Austrálii potrvá do 31. marca.