Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Veriaci židia slávia jeden z najvážnejších sviatkov - Deň zmierenia

Ortodoxní židovskí muži sa modlia v Jeruzaleme pri Múre nárekov počas sviatku Jom kippur Deň zmierenia, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Jom kipur je sviatok, počas ktorého by sa ľudia mali zmieriť medzi sebou, najmä však uzavrieť mier s Najvyšším.

Jeruzalem 18. septembra (TASR) - Sviatok Jom kipur pripadá v tomto roku na stredu 19. septembra. Podľa tradície sa aj tento sviatok začne sláviť už večer - v utorok 18. septembra po západe slnka. Pre veriacich židov ide o najvážnejší sviatok v roku.

Jom kipur (Deň zmierenia) je sviatok, počas ktorého by sa ľudia mali zmieriť medzi sebou, najmä však uzavrieť mier s Najvyšším. Preto veriaci strávia celý deň v modlitbách, nejedia, nepijú a vzdajú sa akéhokoľvek luxusu aj pohodlia. V Izraeli sa počas tohto sviatku zvyčajne zastaví život.

Týmto sviatkom vrcholí desaťdňové obdobie pokánia, ktoré sa začalo začiatkom židovského Nového roka, Roš ha-šana 5779 (v tomto roku 10.-11. septembra, po západe slnka už 9. septembra).

Za desať dní, od Roš ha-šana po Jom kipur, si majú ľudia napraviť svoje naštrbené vzťahy a nevyriešené konflikty a nájsť pokoj so sebou a svojím okolím. Na deň zmierenia predstúpia pred Hospodina v skromnosti, pokore a očistení.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike (UZZNO) na svojej webovej stránke zdôraznil, že "základnou myšlienkou sviatku Jom kipur je zmierenie, očistenie svedomia, boj proti zlu a pre dobro a zmierenie s Bohom aj s ľuďmi."

Federácia židovských obcí v Českej republike (FZO) na svojom webe konštatuje, že 10. deň mesiaca tišri - Jom kipur - je pre mnohých židov najvýznamnejší deň v židovskom kalendári. V ten deň Boh odpustil Izraelitom zhotovenie zlatého teľaťa, v ten deň sa Abrahám obrezal a uzatvoril zmluvu s Hospodinom. V synagógach veriaci vyznávajú svoje hriechy. Mnohí sú oblečení do bieleho rubáša.

Počas tohto dňa veriaci židia dodržiavajú prísny pôst. Rodiny slávia tento sviatok v synagóge; po skončení slávenia sa vrátia domov a doprajú si ľahké jedlo.