Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Veronika Bednárová, autorka Ma-tel-ka, chýba divákom už 15 rokov

Na archívnej snímke vľavo Veronika Bednárová. Foto: Martin Petráš

Veronika Bednárová sa narodila 17. mája 1936 v Žiline. Hneď po skončení vysokoškolského štúdia etnografie nastúpila do vtedajšej Československej televízie v Bratislave ako redaktorka.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Legendárny televízny cyklus Ma-tel-ko si získal srdcia mnohých detí a má čestné miesto v dejinách slovenskej televíznej tvorby. Na jeho vzniku má zásluhu dlhoročná redaktorka a scenáristka Slovenskej televízie (STV, dnes RTVS) Veronika Bednárová. Jej život vyhasol pri autonehode 8. decembra 2003. V sobotu uplynie od tejto tragickej udalosti 15 rokov.

Veronika Bednárová sa narodila 17. mája 1936 v Žiline. Hneď po skončení vysokoškolského štúdia etnografie nastúpila do vtedajšej Československej televízie v Bratislave ako redaktorka. Venovala sa tvorbe pre deti, v cykloch ako Za siedmimi horami (1970) alebo Čo vŕšok prejdeš približovala osobitosti kraja, remeslá i zaujímavých ľudí.

Mnohí si pamätajú zábavný encyklopedický cyklus pre najmenších – Ma-tel-ko (1973), čo bola skratka pre Malý televízny kolotoč. Ten sa napokon objavil aj v samotnej hudobnej znelke relácie začínajúcej známym nápevom "Haló-ha-ha-ha, haló-lo-lo-lo...".

Prostredníctvom malej postavičky či skôr bábky zvedavého Drobčeka sa autorka láskavo prihovárala deťom a učila ich vnímať krásy okolo seba. Seriál vytvorila a pripravovala ho ako scenáristka aj ako režisérka. Hlas prepožičala Drobčekovi herečka Emília Tomanová, postavu tiež sprevádzala mladá herečka Darina Chmúrová (neskôr Mižičková).

Autorka Ma-tel-ka Veronika Bednárová sa však podieľala aj na ďalších nemenej populárnych televíznych reláciách. Diváci si dodnes pamätajú zábavný súťažný program Vtipnejší vyhráva (1974), v ktorom o priazeň súperili anekdoty v podaní známych hercov, pričom reláciu uvádzal Oldo Hlaváček, neskôr Ivan Krajíček. Neskôr, od roku 1982, pripravovala reláciu Úsmev ako dar (1982) venovanú deťom bez rodičov. Za zmienku stojí aj diskusný program Sféry dôverné (1996).

Neskôr sa Veronika Bednárová realizovala prostredníctvom dlhodobého cyklu Božie deti resp. Božie deti - Deloreskere čhave (1998), ktorý sa zaoberal rómskou problematikou. Scenáristicky sa podieľala na viac ako 250 tituloch, redakčne na takmer 500 reláciách. Napísala tiež scenáre k štyrom filmom.

Ako spoluautorka sa podieľala na scenári filmu Pasians (1989) spolu s mladým poľským režisérom Pawlom Trzaskom. V snímke sa objavili v hlavných úlohách Martin Huba a Marián Labuda st. Je tiež autorkou scenáru komédie s detektívnou zápletkou, ktorú pod názvom Rozmary starej dámy nakrútil v roku 1990 Karol Strážnický.

Život vyhľadávanej a všestrannej televíznej tvorkyne Veroniky Bednárovej ukončila tragická autonehoda 8. decembra 2003 na východe Slovenska.