Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

VIDEO: Umelkyňa chce násilnému extrémizmu čeliť dobrými pocitmi

Na snímke umelkyňa a filmárka Anabela Žigová počas tlačovej konferencie k výstave Super pocit. Výstava reaguje na vzrastajúcu vlnu násilného extrémizmu a nepriaznivých nálad na Slovensku. V Bratislave 23. augusta 2017. Foto: TASR - Dano Veselský

Anabela Žigová predstavuje svoj nový projekt, ktorým reaguje na vzrastajúcu vlnu násilného extrémizmu.

Bratislava 23. augusta (TASR/TABLET.TV) - Reakciou na vzrastajúcu vlnu násilného extrémizmu a nepriaznivých nálad na Slovensku je projekt Super pocit umelkyne a filmárky Anabely Žigovej. Jeho súčasťou je výstava diel z pravého zlata, ktorú dnes otvoria vo výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave.

"Naša spoločnosť sa radikalizuje, šokovalo ma, že je možné, aby sa v demokratickej spoločnosti citoval fašizmus do takej miery a tak výborne komunikačne prepracovaným spôsobom, že uniká zákonu, že prišlo k násiliu, extrémistické skupiny ohrozujú aktivistov," uviedla na tlačovej konferencii k výberu témy autorka projektu, ktorý vznikal zhruba dva roky. Žigová priznala, že projekt nedáva odpoveď na to, ako situáciu riešiť, "ale subjektívnym spôsobom sebe vlastným, umeleckým prístupom odťažito reaguje na to negatívne, extrémistické, násilné inšpiráciou k nenásiliu a k dobru."

Projekt sa skladá z výstavy autorských diel, ktoré vznikli v Prahe, kde momentálne Žigová tvorí, ale tiež snahy o vytvorenie verejnej diskusie. Podobné "dielka zo zlata" si môžu dospelí vytvoriť so svojimi deťmi na workshope. "Môžeme sa popritom rozprávať o tom, čo sa dnes v spoločnosti deje, čo sa im páči, aký majú z toho pocit, čo pre ne dobrý pocit je a čo si myslia o extrémizme."



Diela sú inštalované v sériách tak, ako vznikali. "Každá zlatá séria vychádza z charakteru materiálu, ktorý som si zvolila iracionálne. Je to pravé 24-karátové zlato a pokladá sa v plátkoch," uviedla umelkyňa k procesu tvorby. "Začala som od experimentovania, nevedela som, ako sa zláti, a to je pre mňa paralela k občianskemu postoju. Nemusíme mať bezpečnostné informácie na to, aby sme vedeli, čo je dobré a zlé, čo je už za hranicou demokratickej tolerancie slobodného názoru. So zlatom pracujem ako fušer, ktorý potom, samozrejme, zistí, aká je klasická metóda zlátenia," vysvetlila svoju techniku Anabela. Inštalácia diel je podľa nej len nástrel - demo toho, čo chce rozvíjať v ďalších projektoch: "Budeme s tým pokračovať na budúci rok v Nitre."

Žigová nevedela presne vysvetliť, čo ju inšpirovalo práve k práci so zlatom. "Bola by som rada, aby sme si všetci položili otázku, čo je pre nás super pocit. Pre mňa je to v tomto momente 24-karátové zlato a ešte viac sa mi páči 13-karátové, ktoré vyzerá strieborne, má zvláštny lesk a má v sebe niečo veľmi seduktívne," poznamenala autorka.



V jej súčasnej tvorbe badať aj istú dávku infantilnosti: "Je na prvú dobrú, a som tomu veľmi rada, pretože moje predošlé dielo bolo investigatívne. Bola to esej na tému nevyriešenej politickej minulosti a amnézie v rodinách, ktoré mali spis ŠTB. Išlo o to, aby som sa oslobodila od aktivistického, priameho a veľmi ťažkého politického pocitu."

Podľa umelkyne nefiltrovaná zjednodušená detskosť oslovuje ľudí, keď sa technikami vracia do čias materskej škôlky. "Neofašistické skupiny oslovujú mladých ľudí, voličov, sčasti aj tým, že idú na prvú dobrú, radikalizujú človeka tým, že veľmi slušným spôsobom prisľúbia riešenie sociálnych otázok istej skupiny obyvateľstva. To je obrovský problém a mali by sme o tom hovoriť. Moje infantilné antifa zlatíčka sú jedným z možných spôsobov, ako o tom hovoriť," vyhlásila Žigová.



Do projektu sa zapojil 17-ročný študent Ján Vojtaššák zo Spišskej Belej, ktorý sa stretol s extrémizmom vo svojom rodnom meste a upozornil naň. Súčasťou projektu je aj herec Robert Roth. "Veľmi rád by som zažil super pocit a mám dôvodné obavy, že sa to nemusí stať, pretože okolie, v ktorom sa pohybujem, krajina, v ktorej žijem, istým spôsobom hnedne. A hnedá pre mňa pozitívna nie je a super pocit nevyvoláva," reagoval Roth na otázku, prečo sa do projektu zapojil. Na dnešnej vernisáži Super pocit slávnostne otvorí herečka Emília Vášáryová. Výstava potrvá do 7. septembra.

Anabela Žigová (1974) sa narodila v Bratislave. Žije a tvorí prevažne v New Yorku, Prahe a v rodnom meste. Študovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Paríži. Na Slovensku v roku 2015 distribuovala svoj prvý celovečerný dokumentárny film Salto Mortale.