Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Volám sa Oliver Tate prichádza do slovenských kín

Režisér Richard Ayoade Foto: TASR/AP

Film vznikol podľa slávnej predlohy Joea Dunthorneho Submarine, ktorá je konvenčným a podmanivým príbehom o dospievaní.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Nový svieži film mladého britského "Ajťáka" Richarda Ayoadeho Volám sa Oliver Tate uvádza dnes do slovenských kín Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

Režijný debut Richarda Ayoadeho inak "Mossa" z IT Crowdu (online seriál Ajťáci) prináša osudy 15-ročného Olivera, ktorý nezapadá do svojej sociálnej skupiny. Vyrastá niekde vo Walese v 80. rokoch, neustále premýšľa nad samovraždou a únikom do krajiny zidealizovaných predstáv. Snímka mapuje aj život jeho rodičov, ktorých manželstvo sa snaží hlavný hrdina zachrániť prostredníctvom dobre premysleného plánu. Rovnako sa usiluje prísť o panictvo pred šestnástimi narodeninami. Oliverov otec je morský biológ, matka prežíva romancu s čudákom Grahamom. Syn monitoruje dianie v rodičovskej spálni podľa aktivity prepínača tlmených svetiel a falšuje sugestívne milostné listy matky otcovi. Zároveň dvorí spolužiačke Jordane, podpaľačke a rovnakej samotárke, ktorá osobne dohliada na to, čo si mladý muž zapisuje do denníka - najmä pasáže, ktoré sa týkajú jej. Keď sa jej niečo nezdá, Oliver Tate musí škrtať.

Film vznikol podľa slávnej predlohy Joea Dunthorneho Submarine, ktorá je konvenčným a podmanivým príbehom o dospievaní. Nadväzuje na najlepšiu tradíciu britských komédií, ktoré sú a zároveň nie sú do smiechu. Retro štylizované dielo s inteligentným humorom a nadhľadom mladého režiséra nigérijsko-nórskeho pôvodu má distribučnú premiéru vo štvrtok 2. augusta.

Komik, herec, scenárista a režisér Richard Ayoade sa narodil v roku 1977 v Londýne. Syn nórskej matky a nigérijského otca vyštudoval práva v Cambridge (1995-1998). Najskôr sa presadil ako herec, potom ako režisér reklamných a hudobných klipov a televíznych seriálov - napríklad Garth Marenghi's Darkplace alebo Man to Man with Dean Learner. Najväčšiu slávu mu zatiaľ vyniesla postava brilantného počítačového čudáka Mossa v sitcome The IT Crowd (2006-2010). Volám sa Oliver Tate je jeho celovečerný hraný debut, za ktorý si vyslúžil prirovnania "európsky Wes Anderson" či "britská chlapčenská Amélia z Montmartru". Ayoadeho dielo tiež prirovnávali k filmu V koži Johna Malkovicha.