Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Počas jesene okúzlili divadelné premiéry, koncerty i umenie na ľade

Teraz.sk prináša prehľad kultúrnych udalostí na Slovensku za posledný štvrťrok 2017. Foto: TASR Foto: TASR

Jeseň so sebou síce priniesla chladnejšie dni, ale o rozpumpovanie krvi v žilách sa postarali napríklad Jevgenij Pľuščenko, či energická diva Helena Vondráčková.

Bratislava 30. decembra (TASR/TERAZ.sk) - Fenomenálny Jevgenij Pľuščenko, elegantný Karel Gott, výstavy v SNG, Noc divadiel alebo Biela noc sa postarali o to, aby nám počas jesene bolo veselo.


Teraz.sk prináša výberovú chronológiu kultúrnych udalostí v poslednom štvrťroku na domácej scéne.

OKTÓBER



4. októbra - Vernisáž výstavy Fenomén Bednárik, ktorá bola venovaná nedožitým 70. narodeninám významného divadelného režiséra Jozefa Bednárika, sa uskutočnila v priestoroch foyeru Činohry SND.

Na snímke putovná výstava Fenomén Bednárik venovaná nedožitým 70. narodeninám režiséra Jozefa Bednárika.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


6. októbra - V netradičnej tanečnej podobe uviedlo slávnu Shakespearovu drámu Hamlet Štátne divadlo (ŠD) Košice. Baletný súbor ju naštudoval v réžii Ondreja Šotha.

Na snímke zľava Eva Sklyarová (Ofélia) a Sergii Jegorov (Hamlet) počas skúšky tanečného spracovania slávnej Shakespearovej drámy Hamlet v Štátnom divadle v Košiciach 4. októbra 2017. S baletným súborom ju naštudoval réžisér Ondrej Šoth.
Foto: TASR/František Iván


7. októbra - Návštevníci festivalu súčasného umenia Biela noc 2017 mali počas jednej noci v Bratislave možnosť vidieť 65 zastávok s dielami zahraničných i domácich umelcov. Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol.



12. októbra - V novom celovečernom filme mladej režisérky Terezy Nvotovej Mečiar, ktorý vstúpil do kinodistribúcie, hovoria o najsilnejšom mužovi Slovenska 90. rokov viaceré osobnosti politického a spoločenského života tej doby. Dokument vznikol po takmer štvrťstoročí od rozdelenia Československa a vzniku samostatnej Slovenskej republiky.



13. októbra – Viac ako 20 megahitov zmapovalo výnimočnú kariéru úspešnej slovenskej rockovej skupiny Elán počas open air koncertu v trnavskej City Arena, ktorý bol súčasťou dvojročného turné k aktuálnemu albumu Živých nás nedostanú.

16. októbra - Ocenenie Dosky 2017 za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny 2016/2017 získala inscenácia Arsilda Opery Slovenského národného divadla. Dielo Antonia Vivaldiho pripravilo SND v koprodukcii s divadlami Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, Théâtre de Caen, Opéra de Lille, Chateau de Versailles Spectacles a spoločnosťou Collegium 1704.



19. októbra - Premiérové uvedenie dokumentu Kroky na hrane o bežcoch, ktorí sa vydali po stopách Slovákov Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu – utečencov z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi. V réžii Viliama Bendíka si diváci budú mohli pozrieť cestu šiestich horských ultrabežcov, ktorí oživili hrdinský príbeh z druhej svetovej vojny.



21. októbra - Sedemdesiate jubileum oslávila Helena Vondráčková veľkolepým koncertom na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Blahoželať jej priamo v Bratislave na koncerte Helena Vondráčková 70 prišli svojimi pesničkami Vašo Patejdl, Sisa Sklovská, formácia Fragile Braňa Kostku, ale tiež dávny kamarát, ktorý je spätý s jej kariérou už od začiatku, maestro Karel Gott.



24. októbra – Na divadelnej mape Slovenska pribudla ďalšia scéna. V obci Dolné Orešany pri Trnave spoločnosť Yarmat uviedla svoju prvú premiéru – hru režiséra Dušana Vicena a kolektívu Smrteľníci. Divadlo Yarmat funguje v súkromnom dome brata známeho zosnulého režiséra Jozefa Bednárika.

27. októbra - Známa francúzska speváčka Mireille Mathieu opäť vypredala bratislavský koncert. Legenda svetového šansónu po roku zaspievala v sprievode orchestra pred plným hľadiskom svoje slávne skladby ako Qu`elle est belle, Mon bel amour d`été, Mon credo, Acropolis adieu či Je t'aime avec ma peau.

28. októbra - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uviedla v historickej budove SND v Bratislave premiéru hry Williama Shakespeara Veselé paničky windsorské.

NOVEMBER



4. novembra – Vzácnu návštevu privítali na Štrbskom Plese, kde v komornom prostredí hotela Kempinski koncertoval 41-násobný zlatý slávik Karel Gott v sprievode kapely Pavla Větrovca. Do Tatier si pozval aj hosťa, bola ním speváčka Jitka Zelenková.

Karel Gott.
Foto: Teraz.sk


6. novembra – Súčasťou Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je už aj drotárstvo, fujara trombita, modranská majolika, drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní a chov plemena koní lipican v Topoľčiankach.

Fujary, ilustračné foto
Foto: TASR/Adriána Antošková


7. novembra - V digitálne reštaurovanej verzii sa na plátna kín vrátil oscarový film Obchod na korze, ktorý sa premietal v rámci najväčšej putovnej prehliadky filmov Projekt 100. Snímka režisérskej dvojice Ján Kadár a Elmar Klos bola 20 rokov ukrytá v trezore a napriek tomu ostáva najúspešnejším filmom v dejinách slovenskej kinematografie, patrí mu ocenenie v Cannes, cena Donatellov David a predovšetkým zlatá soška Oscar.

Na screenshote z Youtube scénka z filmu Obchod na korze.
Foto: Screenshot Youtube


8. novembra – Diela svetoznámeho španielskeho surrealistu Salvadora Dalího bolo možné vidieť v aukčnej sieni v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese. Vystavovali tam ucelenú kolekciu s názvom Božská komédia, ktorá obsahuje 100 diel.

Na snímke granolitografie na pergamene Salvadora Dalího.
Foto: TASR/Michal Svítok


10. novembra - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uviedlo slovenskú premiéru výpravnej romantickej komédie podľa Oscarmi ovenčeného filmu Zaľúbený Shakespeare. Na prvé slovenské uvedenie Zaľúbeného Shakespeara sa priamo do Nitry prišiel pozrieť aj zástupca Disneyho spoločnosti Howard Gooding.

17. novembra - Premiéru tanečnej inscenácie Borisa Eifmana Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci uviedol v novej budove baletný súbor Slovenského národného divadla. Išlo o prvé naštudovanie diela tohto svetoznámeho umelca na Slovensku.

18. novembra - Už po ôsmy raz Noc divadiel otvorila brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl na Slovensku. Noc divadiel sa koná každoročne, vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci.

19. novembra - Andrea Bocelli, ktorý je jedným z najpopulárnejších osobností opernej scény, koncertoval v rámci svetového turné v Bratislave. Najslávnejšieho talianskeho speváka súčasnosti sprevádzal na koncerte v slovenskej metropole Český národný symfonický orchester z Prahy.



19. novembra - Svetová krasokorčuliarska hviezda, Rus Jevgenij Pľuščenko opäť zavítal do Bratislavy. Fanúšikom priniesol šou Pán ľadu, ktorou oslávil svoje nedávne 35. narodeniny. Najväčší potlesk však nepatril samotnému Jevgenijovi. Divákov si najviac získalo Pľuščenkovo narodeninové prekvapenie, jeho 4,5-ročný syn Alexander, s ktorým Jevgenij predviedol spoločné tanečné číslo.

Ruský krasokorčuliar Jevgenij Pľuščenko.
Foto: TASR/AP


22. novembra - Knižnú prvotinu novinára a redaktora Ivana Kríža uviedli do života v bratislavskej design factory. Novinka s názvom Krížova cesta približuje autorovu 25-ročnú prácu v Tlačovej agentúre Slovenskej republiky, počas ktorej mapoval významné medzinárodné aj domáce udalosti. Autor v knihe otvára trinástu komnatu svojich spomienok a približuje čitateľovi aj odvrátenú stranu práce novinára.

23. novembra – Výstava pod názvom Mária Terézia - kráľovná a jej doba v zbierkach Andrássyovcov, ktorú pre verejnosť sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum v Betliari, ponúkla viacero doposiaľ nevystavovaných exponátov. Patrila medzi ne i veľkorozmerná mapa Viedne z roku 1778 od Josefa Daniela Hubera, ktorá zachytáva rezidenciu Márie Terézie z vtáčej perspektívy.

24. novembra - Hity Karla Gotta prepojené s originálnym príbehom Sagvana Tofiho, to je Čas růží, najočakávanejší muzikálový titul tohto roka. Marcovú pražskú premiéru nasledovala slovenská, ktorá sa uskutočnila na Zimnom Štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

27. novembra – V Bratislave sa v uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov 12. ročníka súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2016. Titulom Kultúrna pamiatka roka 2016 sa môže pýšiť obec Nitrianska Blatnica za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie Rotundy sv. Juraja, Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku za reštaurovanie hlavného oltára v evanjelickom kostole v Roštári. Socha bájneho Fénixa z dielne sochára Stanislava Mikuša patrí aj Ústrednému zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie objektu Starej synagógy v Bardejove a Miroslavovi Trnkovi za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie meštianskeho domu na Trojičnom námestí 5 v Trnave.

Na snímke národná kultúrna pamiatka Rotunda sv. Juraja počas rekonštrukcie strechy v Skalici 7. augusta 2017.
Foto: TASR/Martin Palkovič


29. novembra - V bratislavskom Kine Lumiére udelili ocenenia za najlepší kameramanský výkon. Hlavnú cenu Kamera 2017 v kategórii hraná filmová tvorba získal Martin Žiaran za snímku Čiara. Cenu za celoživotné dielo získal Igor Luther a Cenu za technologický prínos Ivan Puťora.



30. novembra – Malé osobnosti veľkých dejín – veľké osobnosti malých dejín IV/Príspevky k hudobnej regionalistike boli témou bratislavskej muzikologickej konferencie, ktorú pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) – Hudobné múzeum v spolupráci so Slovenskou muzikologickou asociáciou pri Slovenskej hudobnej únii.

DECEMBER



3. decembra - Do Opery Slovenského národného divadla (SND) opäť zavítal výnimočný umelec, tenorista Roberto Saccá, hosť svetových operných scén a koncertných pódií. Na našej prvej opernej scéne stvárnil mimoriadne náročnú postavu Éléazara v opere Židovka v réžii Petra Konwitschného.

4. decembra - Na Bratislavskom hrade prezentovali Projekt Mária Terézia - výsledok koprodukčnej spolupráce štyroch stredoeurópskych televízií. Dvojdielna historická epopeja vznikla k 300. výročiu narodenia rakúskej cisárovnej, uhorskej a českej kráľovnej, panovníčky Rakúsko-Uhorskej monarchie. Dva 100-minútové diely výpravného filmu o jednej z najvýznamnejších žien európskej histórie môžu diváci na Slovensku vidieť v premiére počas tohtoročných vianočných sviatkov.



5. decembra - Umelecký zážitok v podobe autentickej atmosféry parížskych ulíc ponúkla Piaf! The Show, ktorá opäť prišla do Bratislavy. Zárukou úspechu bola speváčka Anne Carrere ako ústredný prvok veľkolepého predstavenia.

6. decembra – Výstava na Bratislavskom hrade "Majster Pavol z Levoče Ruky a zlato v službe ducha" sa stala zavŕšením kultúrnych aktivít, ktorými si verejnosť v tomto roku pripomínala 500. výročie ukončenia prác na hlavnom oltári v levočskom chráme sv. Jakuba.

Slávnostné otvorenie výstavy Majster Pavol z Levoče - Ruky a zlato v službe ducha v priestoroch Bratislavského hradu 5. decembra 2017. Na snímke kalvária zo Spišskej Novej Vsi.
Foto: TASR/Jakub Kotian


7. decembra – V reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO má Slovensko už piaty prvok. Stal sa ním Horehronský viachlasný spev, o ktorého zápise do svetového zoznamu rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na 12. zasadnutí.


8. decembra - Štátna opera v Banskej Bystrici už tradične zakončila rok operetou, tentoraz dielom Emmericha Kálmána Grófka Marica. Pod dirigentskou taktovkou Mariána Vacha a režisérskou Tomáša Pilařa sa v hlavných úlohách predstavia sólisti Katarína Procházková a Helena Becse Szabo v postave grófky Marice a ako gróf Tasilo Dušan Šimo a Peter Malý.

Štátna opera v Banskej Bystrici prináša nové naštudovanie operety Emmericha Kálmána "Grófka Marica". Na snímke vľavo sólistka Helena Becse-Szabóová počas hlavnej skúšky predstavenia na javisku Štátnej opery 5. decembra 2017.
Foto: TASR - Branislav Račko