Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Vychádza kniha Humor z pera Antona Heretika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vede o humore – gelotológii – sa nevenujú len psychológovia a psychiatri, ale aj evoluční biológovia, sociológovia, historici, literárni vedci či jazykovedci.

Bratislava 24. mája (TASR) – Knižka s názvom Humor z pera Antona Heretika prichádza na slovenský knižný trh. Za účasti autora ju vo štvrtok večer (23. 5.) predstavilo vydavateľstvo Ikar. Keďže prvé vydanie knihy sa rýchlo vypredalo, čitateľovi je k dispozícii druhé, rozšírené vydanie.

Vede o humore – gelotológii – sa nevenujú len psychológovia a psychiatri, ale aj evoluční biológovia, sociológovia, historici, literárni vedci či jazykovedci. Heretik prevádza čitateľa históriou a teóriami humoru, rozpráva o vzťahu humoru a zdravia aj o humore v psychoterapii. Celú kapitolu venuje židovským anekdotám.

S dnešnými teoretickými znalosťami vie autor lepšie analyzovať, v čom je podstata, pointa, smiešnosť vtipu či komickej situácie. Toto poznanie však vôbec nezlepšuje emočný zážitok, skôr naopak. Čaro sa rozplýva, rozpitvaný motýľ už nie je motýľom. Autor napriek tomu dúfa, že čitateľa po poslednej stránke spontánny smiech neprejde.

„Humor pre mňa znamená pohľad na zmysel života, pretože život prináša toľko komplikácií, ľahkých aj ťažkých vecí, na niektoré sa dá pozerať a zniesť ich len s humorom. Preto sa humorom zaoberám, preto o ňom píšem, pritom dúfam, že ho využijem vo svojej práci. Humorom sa zaoberá veľa odvetví, mňa zaujíma tá psychologická a psychopatologická, to znamená, aké sú rôzne psychologické teórie humoru, ako sa humor vyvíja u človeka, a zároveň, ako je humor skreslený u ľudí s rôznymi poruchami. Z toho vyplýva posledná vec, ako sa humor dá použiť pri liečení, pri psychoterapii, čo je pre mňa tá hlavná záležitosť,“ uviedol pre TASR autor.

Profesor Anton Heretik pôsobí v súčasnosti ako profesor klinickej a forenznej psychológie. Je spoluzakladateľom Ligy za duševné zdravie, členom výboru Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti, bol predsedom výboru Slovenskej psychoterapeutickej spoločnosti. Publikoval vyše 200 vedeckých štúdií z oblasti psychopatológie, psychoterapie a forenznej psychológie. V roku 2015 vydal knihu Zlo a v máji 2019 rozšírené vydanie knihy Humor.