Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Vychádza kriminálny román Čierny rok – Vojna mafie z pera J. Kariku

Na archívnej snímke spisovateľ Jozef Karika Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jozef Karika patrí k najúspešnejším a najobľúbenejším slovenským spisovateľom.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Kriminálna dráma Čierny rok – Vojna mafie z pera domáceho autora Jozefa Kariku prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autora ho v stredu večer (25.10.) predstavilo vydavateľstvo Ikar. Do života ju uviedli herec a politik Milan Kňažko spolu s publicistom a komentátorom Mariánom Leškom.

Rozpolteného mafiánskeho bossa Petra Štarcha čaká najhorší rok v živote. Štarch pomáha najlepšiemu kamarátovi sprivatizovať veľkú továreň. Lenže o miliardový majetok má záujem aj mocný a nemilosrdný oligarcha, ktorý ide cez mŕtvoly. Plachý drogový priekupník Zolo Čonka rozširuje svoje impérium a sníva o medzinárodnom biznise. Naráža na prekážky, z ktorých najväčšou môžu byť jeho vlastní bratia. Skorumpovaný úradník Alexander Vokoš rozohráva čoraz nebezpečnejšiu hru a preniká až k všemocnému premiérovi, ktorý stráca pôdu pod nohami. Pešiaci Bobo a Laba sa usilujú prežiť vo vrcholiacom šialenstve 90. rokov, keď sú výbuchy a streľba doslova na dennom poriadku.

„Čierny rok – Vojna mafie je román, ktorý sa odohráva v rokoch 1997 a 98, teda vo veľmi dusnej dobe. Popisuje vyvrcholenie určitej etapy, ktoré bolo veľmi krvavé, násilné. Podáva ho cez ľudské osudy, ktoré sú často citlivé, veľmi dojímavé. Je to kniha, pri ktorej čitateľ zabudne na všetko ostatné. Tento román pozostáva z takmer 200.000 slov, čo znamená, že je to najväčší slovenský román za ostatných 50 rokov a pravdepodobne tretí najväčší román vôbec, ktorý bol napísaný. Prvé poznámky mám z roku 2010, takže trvalo to približne päť rokov, čo som zbieral materiál a vymýšľal príbeh. Ďalší rok a pol som ho písal,“ povedal pre TASR k novému románu jeho autor.

Jozef Karika patrí k najúspešnejším a najobľúbenejším slovenským spisovateľom. Píše o všetkom, čo patrí k životu – aj o tých odvrátených stranách. Práve pre svoje trilery a horory sa stal populárny, no nesnaží sa šokovať za každú cenu. Jozef Karika vyštudoval históriu a filozofiu. Pracoval ako redaktor v televízii. Zameriaval sa najmä na politické a investigatívne reportáže. Je držiteľom Ceny Béla za najlepšiu hororovú poviedku a niekoľkých ďalších novinárskych i literárnych ocenení.

Na literárnu scénu vstúpil Karika v roku 2001 ako kmeňový autor internetových stránok G.O.M. Debutoval knihou Zóny tieňa (2005), neskôr vydal publikácie Mágia peňazí (2007), KPMPZ (2007) a Brány meonu (2009). V USA vydal súbor esejí pod názvom Liber 767 (2009). V roku 2010 mu vyšla kniha V tieni mafie, rok nato V tieni mafie II: Čas dravcov a Nepriateľ štátu. Za romány V tieni mafie aj Čas dravcov získal ocenenie Zlatá kniha.

Vo vydavateľstve Ikar mu vyšiel aj dvojdielny román Na smrť a Na smrť II – Bez milosti (2012, 2013) o priateľstve a láske, ktoré sa zmenili na smrteľnú nenávisť. Nasledovali horory Strach (2014), Tma (2015), Čierna hra: Vláda mafie (2015). Z tejto knihy vznikla aj audio kniha, ktorú načítal Peter Sklár. V roku 2016 vydal mysteriózny román Trhlina, z ktorého sa za rok predalo viac ako 21.000 výtlačkov a knihu nominovali do najlepšej desiatky prestížneho ocenenia Anasoft Litera a získal cenu čitateľov.