Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Kultúra

Banská Bystrica si pripomína návštevu Alžbety II. na Slovensku

Výstava s názvom Kráľovná Alžbeta II. na Slovensku, ktorá je sprístupnená od 19. do 27. júna 2023 na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici. Na otvorení sa zúčastnil britský veľvyslanec Nigel Barker a druhý zástupca banskobystrického primátora Martin Majling. Na snímke fotografie Kráľovnej Alžbety II. v Banskej Bystrici 19. júna 2023. Foto: TASR Ján Krošlák

Výstavu Kráľovná Alžbeta II. na Slovensku pripravilo Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v SR spolu s mestom.

Banská Bystrica 19. júna (TASR) - Výstavu fotografií kráľovnej Alžbety II., ktoré zobrazujú momenty najdlhšie vládnucej panovníčky počas jej návštevy na Slovensku, môže verejnosť vidieť od pondelka na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici. TASR to potvrdil Miroslav Strelec z kancelárie primátora.

Výstavu Kráľovná Alžbeta II. na Slovensku pripravilo Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v SR spolu s mestom.

Touto výstavou si mesto podľa Strelca pripomína 15. výročie návštevy jej veličenstva na Slovensku, keď spoločne s manželom, princom Philipom, zavítala do Bratislavy a Vysokých Tatier. Niektoré z fotografií neboli doteraz verejnosti dostupné. "Dokumentujú rôzne časti programu kráľovského páru a poskytujú spätný pohľad na jednu z najvýznamnejších návštev v histórii samostatného Slovenska. Rovnako sú dôkazom toho, že osobnosť Alžbety II. presahuje hranice Spojeného kráľovstva," uviedla hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Výstava pod holým nebom potrvá do 27. júna.

Výstava s názvom Kráľovná Alžbeta II. na Slovensku, ktorá je sprístupnená od 19. do 27. júna 2023 na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici. Na otvorení sa zúčastnil britský veľvyslanec Nigel Barker a druhý zástupca banskobystrického primátora Martin Majling. Na snímke fotografie Kráľovnej Alžbety II. v Banskej Bystrici 19. júna 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák