Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Viac o M. R. Štefánikovi sa dozviete na výstave Generál a jeho hviezdy

Z výstavy Generál a jeho hviezdy Foto: TASR/Veronika Klusková

Výstava predstaví Štefánika vo všetkých jeho atribútoch, počnúc detstvom a končiac tragickým úmrtím.

Banská Bystrica 30. mája (TASR) - Milanovi Rastislavovi Štefánikovi je venovaná výstava Generál a jeho hviezdy, ktorú si možno pozrieť od dnes v Thurzovom dome banskobystrického Stredoslovenského múzea. Potrvá do 28. júla. "Chceli sme ho ukázať ako človeka, ktorý žil veľmi bohatý život," povedala pred otvorením výstavy pre TASR jedna z jej autoriek, podpredsedníčka Správnej rady Spoločnosti M. R. Štefánika Mária Gallová.

Expozícia je podľa slov Gallovej koncipovaná širokospektrálne a multikultúrne. Štefánika má predstaviť vo všetkých jeho atribútoch, počnúc detstvom a končiac tragickým úmrtím. Niektoré exponáty sú tu vystavované po prvýkrát. Výstava je predzvesťou roku 2014, ktorý bol vyhlásený Spoločnosťou M. R. Štefánika za rok Milana Rastislava Štefánika. V roku 2014 totiž uplynie 135 rokov od narodenia a 95 rokov od tragického úmrtia tejto jednej z najväčších postáv slovenských moderných dejín.

Na snímke socha M. R. Štefánika od slovenského sochára Jána Kulicha.
Foto: TASR/Veronika Klusková
O životnom príbehu, vzostupoch i pádoch tejto osobnosti sa návštevník výstavy dočíta na dvanástich informačných paneloch, priblížila referentka pre vzťahy múzea s médiami Gabriela Kováčová. Ako podotkla, záujemca spozná Štefánika ako generála, astronóma, cestovateľa, vedca či politika.

Výstavu, okrem predmetov z pozostalosti Štefánika z jeho bytu v Paríži, dopĺňajú jeho socha od slovenského sochára Jána Kulicha alebo sadrový odliatok sochy českého sochára Bohumila Kafku. "Napriek tomu, že súčasťou všetkých umeleckých vyobrazení štátnika Štefánika je generálska čiapka, existuje zopár diel, na ktorých ho nájdeme aj bez nej. K nim patrí aj busta z dielne Ladislava Majerského vyhotovená na žiadosť obce Sásová," podotkla Kováčová.

Pokračovala, že Štefánik si zo svojich ciest po svete priniesol aj ekvádorský suvenír Tsantsu - zmenšenú ľudskú hlavu so skalpom, ktorú môžu návštevníci výstavy vidieť. Túto raritu získalo múzeum od synovca Štefana Koričanského z Valaskej, ktorý bol posledným majiteľom antropologického exponátu – trofeje lovcov lebiek z indiánskeho kmeňa Šuarov.

Garanti výstavy pripravili aj sprievodné podujatia. Beseda (12. 6.) Z Poroby do Vlasti bude voľným rozprávaním Pavla Kanisa o zaujímavostiach z natáčania štvordielneho dokumentárneho filmu mapujúceho život a smrť Štefánika. Kováčová dodala, že vďaka dlhoročnému zberu materiálov sa podarilo Kanisovi pripraviť jedinečný dokumentárny film Štefánik. Príbeh hrdinu, ktorého prvý diel Poroba a posledný - Vlasť môže verejnosť vidieť v Thurzovom dome.

Pripravené sú aj Cestovateľské utorky, ktoré v júli predstavia osobnosti ako Vojtecha Rušína, svetovo uznávaného astronóma, s ktorým sa záujemcovia spoločne vyberú po stopách Štefánika za pozorovaním Slnka. Spoznajú aj režiséra Českej televízie a cestovateľa Jiřího Tesařa, ktorý porozpráva príbeh o "Štefánikovom ostrove" alebo tzv. "Novom Slovensku" spojený s premietaním dokumentu Zo Slovenska na Tupai a Tahiti a prezentáciou fotografií z jeho natáčania.

Výstavu pripravili Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci so Stredoslovenským múzeom a Spoločnosťou M. R. Štefánika.