Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadlá pred výročím konca vojny vyhlásili Európsku republiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V manifeste sa vyzýva na vytvorenie Európy bez národov a hraníc, čo má podľa organizátorov vyjadrovať postoj proti opätovnému vzostupu nacionalizmu.

Hamburg/Viedeň 11. novembra (TASR) - Divadlá v mnohých krajinách Európy vyhlásili symbolicky "Európsku republiku" v rámci umelecko-politického projektu, ktorého cieľom je rozpútať debatu o budúcnosti kontinentu pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu. Urobili tak pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny a "takmer súčasného" vyhlásenia republík v rôznych častiach Európy, uviedla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Manifest nemeckej politologičky Ulrike Guérotovej a rakúskeho spisovateľa Roberta Menasseho sa čítal ešte v sobotu popoludní z balkónov divadelných budov v 25 krajinách, a to v celkove 30 jazykoch, doplnila agentúra APA. Zhromaždenia v rámci projektu "European Balcony Project" prilákali podľa jej údajov približne 30.000 ľudí.

V manifeste sa vyzýva na vytvorenie Európy bez národov a hraníc, čo má podľa organizátorov vyjadrovať postoj proti opätovnému vzostupu nacionalizmu. Cieľom tohto projektu, za ktorým stojí Guérotovej think-tank European Democracy Lab, je taktiež zvýšenie povedomia o myšlienke "ceoleurópskej deomokracie a štátnosti".

Na víkendovej akcii sa podľa rôznych zdrojov podieľalo 150-200 európskych kultúrnych inštitúcií a občianskych skupín. Podporili ju aj mnohé osobnosti verejného života.