Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Začal sa 32. ročník Medzinárodného festivalu Kremnické gagy 2012

Na snímke z otváracieho ceremoniálu v areáli Kremnického hradu sa z obrazovky prihovára tohtoročný prezident Akadémie humoru Miroslav Donutil Foto: TASR/Dušan Hein

Ocenenie Zlatý gunár za celoživotné dielo si tento rok z Kremnice odnesie spisovateľ, výtvarník a publicista Pavel Taussig (1933), Slovák, ktorý žije v Nemecku.

Kremnica 24. augusta (TASR) - Vztýčením vlajky a hymnou festivalu sa dnes popoludní začal 32. ročník Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý sa nesie v znamení sloganu Sranda do popuku.

Tento rok privíta banícke mesto Kremnica prvýkrát prezidenta Akadémie humoru zo zahraničia, je ním známy český herec Miroslav Donutil. Ten však pozdravil divákov iba z videoprojekcie, pretože do Kremnice dorazí až v sobotu (25.8.). Zameraniu festivalu odpovedá aj jeho vlajka, na ktorej je klasické jednokilové závažie s hlavou gunára a nápisom kg, ktorý síce znamená hmotnosť závažia, ale v Kremnici aj skratku Kremnických gagov. Korunku všetkému dáva nápis na vlajke Sranda víťazí.

Hneď po otvorení sa v Múzeu mincí a medailí uskutočnila už roky známa dražba čistého papiera, na ktorý potom karikaturisti za účasti divákov kreslia spoločné dielo. Na programe bola aj vernisáž výstavy slovenských a zahraničných výtvarníkov, svoje úsmevné kresby a dielka vystavujú tento rok dvaja domáci výtvarníci Karol Čižmazia (1954) a Jano Walter (1956), zo zahraničia Miroslav Barták (ČR, 1938), László Dluhopolszky (Maďarsko, 1951), O-Sekoer (Belgicko, 1955), Gregorz Szumowski (Poľsko, 1946) a Ivailo Tsvetkov (Bulharsko, 1964). Ocenenie Zlatý gunár za celoživotné dielo si tento rok z Kremnice odnesie spisovateľ, výtvarník a publicista Pavel Taussig (1933), Slovák, ktorý žije v Nemecku, druhé ocenenie za trvalý prínos v oblasti výtvarného humoru dostane maliar, grafik a ilustrátor Svetozár Mydlo (1948) z Ružomberka.

Rozbehla sa aj divadelná časť festivalu, súbor Maškrta z Košíc uviedol pre najmenších divákov veselé stretnutie s názvom Maškrtníček a bratislavské divadlo Ludus ponúklo predstavenie 3bájky. Prvú hudobnú produkciu zabezpečí bieloruská "village ska" formácia Chutki Smouž. Návštevníci očakávajú aj prvý top program festivalu, ktorým bude Radošinské naivné divadlo s inscenáciou Stanislava Štepku Len tak prišli.

Prebúdzajúca sa festivalová atmosféra v piatok popoludní na Štefánikovom námestí v centre mesta.
Foto: TASR/Dušan Hein
Už po štvrtý raz participuje na festivale aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. "Kremnické gagy majú dobrú tradíciu, sú jedným z najstarších a najvýznamnejších festivalov divadla a hudby, predstavujú také európske striebro, preto radi podporujeme takéto akcie, aby sme ukázali ľuďom, že Európa je kultúrne na výške, že máme kvalitné podujatia, aby sa ľudia zabavili aj vzdelali. Európa je založená na spoločných hodnotách, na histórii, kultúre, a to je tá živná pôda, z ktorej rastie európska integrácia," povedal pre TASR Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

"Oproti minulému roku máme vynovené námestie aj Mestské kultúrne stredisko, ktoré je tiež historickou budovou, je v nej divadelná sála s novou technikou, čo bude ďalším prínosom pre mesto aj pre festival. Radi uvítame v našom meste všetkých návštevníkov a nielen počas Kremnických gagov," povedala pre TASR primátorka Kremnice Zuzana Balážová.