Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Začína sa rekonštrukcia Malej scény Štátneho divadla v Košiciach

Rekonštrukcia tejto historickej budovy v centre mesta je jedným z veľkých investičných projektov v rámci programu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013.

Košice 27. augusta (TASR) - Zmluvu s dodávateľom stavebnej časti rekonštrukcie Malej scény Štátneho divadla (ŠD) Košice, spoločnosťou ZIPP BRATISLAVA spol. s r.o., podpísalo v týchto dňoch Ministerstvo kultúry. Rekonštrukcia tejto historickej budovy v centre mesta je jedným z veľkých investičných projektov v rámci programu Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013.

Ako TASR informoval tlačový tajomník ŠD Svjatoslav Dohovič, celkové náklady stavebnej časti projektu sú 3,36 milióna eur, ďalších 758.799 eur by malo ísť na technologickú časť vynoveného divadelného priestoru. „Spolu s projektovou dokumentáciou je celý rozpočet rekonštrukcie 4,19 milióna eur, z čoho 3,60 milióna eur tvorí nenávratný finančný príspevok, ktorý Štátne divadlo získalo prostredníctvom svojho zriaďovateľa z Regionálneho operačného programu,“ povedal Dohovič.

Stavebná časť projektu by mala byť ukončená do konca kalendárneho roka. Ako uviedol riaditeľ divadla Peter Himič významné slovo pri samotných prácach budú mať aj pamiatkari. „Architektonické danosti budovy nie je možné pri rekonštrukcii obísť. Dispozične nedôjde k veľkým zmenám. Zmení sa celkovo priestor hľadiska a javiska. Bude predĺžené prízemie a už nebudú miesta na sedenie na balkóne, ktoré ani teraz nie sú pre divákov práve najlepšie,“ informoval riaditeľ ŠD Peter Himič. Dodal, že hľadisko sa predĺži a bude väčšie. V hornej časti na balkóne bude technologická časť, do ktorej sa premiestnia zvukári a osvetľovači. Otvorí sa aj ďalší vchod do Malej scény.

„Vznikne možnosť za pár minút klasický „kukátkový“ divadelný priestor zmeniť na arénu. A to je pre divadlo veľmi dôležité aj vzhľadom k tomu, že repertoár uvádzaný na Malej scéne je súčasný a často aj alternatívny,“ priblížil ďalej Himič základné zmeny, ktoré budú pociťovať diváci po rekonštrukcii. Zároveň majú byť kompletne vybudované nové zvukové a svetelné zariadenia a úplne nové zázemie vrátane klimatizačných jednotiek. V zadnej časti bude vybudovaný výťah, ktorý bude slúžiť nielen pre prepravu kulís, ale aj pre imobilných divákov, ktorí sa doteraz mohli na predstavenia dostať len s veľkými ťažkosťami.

Na rozdiel od súčasného stavu budú mať herci samostatný vstup na javisko. Otvorí sa aj vstup do divadla priamo z divadelnej kaviarne. V dolnej časti budovy vzniknú sklady kulís a ďalšie zázemie. Projekt je komplexnejší a počíta aj s rekonštrukciou priestorov pre ubytovanie hostí či bufetovú časť. Zo zdrojov EHMK však bude hradená rekonštrukcia týkajúca sa divadelnej časti,“ dodal riaditeľ divadla.