Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel britský rocker Jon Lord z legendárnej skupiny Deep Purple

Jon Lord Foto: TASR/AP

Hudobníka postihla v Londýne smrteľná pľúcna embólia po dlhom boji s rakovinou pankreasu.

Londýn 16. júla (TASR) - Britský rocker Jon Lord, bývalý klávesista a spoluzakladateľ legendárnej skupiny Deep Purple, zomrel dnes vo veku 71 rokov.

Vo vyhlásení na Lordovej oficiálnej webovej stránke sa píše, že hudobníka, narodeného v anglickom meste Leicester, postihla v Londýne smrteľná pľúcna embólia po dlhom boji s rakovinou pankreasu.

Lord bol spoluautorom niektorých z najslávnejších skladieb skupiny Deep Purple, vrátane hitu Smoke on the Water. Neskôr, po odchode z kapely v roku 2002, rozbehol úspešnú sólovú kariéru. V oznámení na jeho webovej stránke sa uvádza, že Lord zomrel obkolesený milujúcou rodinou.

Smoke on the Water, 1973





Začiatkom tohto mesiaca Lord zrušil vystúpenie so svojím klasickým hudobným dielom Durham Concerto v Nemecku. Vtedy jeho webová stránka uisťovala fanúšikov, že "nie je dôvod znepokojovať sa, ale jeho obvyklá liečba trvá o niečo dlhšie, než sa predpokladalo".



Lord napísal vlani fanúšikom, že bojuje s rakovinou a urobí si prestávku od účinkovania, počas ktorej "podstúpi liečbu a bude sa zotavovať".

"Samozrejme, ďalej budem skladať hudbu - v mojom svete to jednoducho musí byť súčasť terapie. Naplno očakávam, že nasledujúci rok sa znovu dostanem do dobrej kondície," napísal hudobník v auguste 2011.

Lord začal s hudbou hraním na klavíri; najprv chodil na hodiny klasickej hudby, potom prešiel na rock'n'roll.

Po presťahovaní do Londýna navštevoval školu dramatického umenia a v roku 1964 sa stal členom bluesovej skupiny Artwoods. Neskôr išiel na turné so skupinou Flowerpot Men, ktorá bola známa hitom "Let's Go To San Francisco", a v roku 1968 sa už pridal k Deep Purple.

Skupina Deep Purple predala vyše 100 miliónov albumov, rozpadla sa v roku 1976.

Lord pokračoval v skupine Whitesnake a neskôr v obnovenej kapele Deep Purple.