Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zomrel priekopník bossa novy Joao Gilberto

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Gilberto skonal vo svojom dome v Riu de Janeiro po bližšie nešpecifikovanej chorobe.

Brazília 7. júla (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel vplyvný brazílsky spevák a skladateľ Joao Gilberto, známy ako priekopník hudobného žánru bossa nova, ktorý získal celosvetovú popularitu v 60. rokoch 20. storočia.

Gilberto skonal vo svojom dome v Riu de Janeiro po bližšie nešpecifikovanej chorobe, informovala v nedeľu stanica BBC. Hudobník sa narodil v brazílskom štáte Bahia a spievať začal ako 18-ročný. Jeho debutový album Chega de Saudade z roku 1959 je všeobecne považovaný za prelomový pre brazílsku hudbu.

Jeho hudobný štýl spájajúci tradičné a moderné vplyvy inšpiroval vznik bossa novy - nového trendu, ktorý si podmanil mnohých ďalších umelcov na celom svete. Gilberto svojím unikátnym gitarovým štýlom vytvoril nový rytmus prepojením samby a moderného jazzu. Jeho hudba odrážala časový úsek veľkého optimizmu v Brazílii, ktorá vtedy zaznamenávala prudký rozvoj.

V roku 1964 spolupracoval s americkým hráčom na saxofón Stanom Getzom. Z ich albumu sa predali milióny kópií a platňa získala aj medzinárodné uznanie vrátane ceny Grammy za album roka. Jeho verzie skladieb ako Quiet Nights či The Girl from Ipanema sa stali štandardami svetovej hudby.