Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Zomrel spisovateľ P. Glocko, RTVS si ho pripomenie vo vysielaní

Na archívnej snímke z roku 2014 Peter Glocko. Foto: TASR/Ján Siman

P. Glocko zomrel vo veku 73 rokov.

Bratislava 27. júna (TASR) - Vo veku 73 rokov zomrel spisovateľ a scenárista Peter Glocko. TASR o tom informovala PR manažérka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Silvia Turnerová s dôvetkom, že správu o úmrtí "prijali so zármutkom".

RTVS si osobnosť Glocka pripomenie vo štvrtok o 18.25 h v medailóne zo série (Ne)celebrity, v nedeľu 30. júna o 11.05 h v televíznom filme Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas a o 12.20 h v relácii Ako ich nepoznáte.

Profil Petra Glocka



Spisovateľ a scenárista Peter Glocko sa narodil 2. júna 1946 v obci Muráň v robotníckej rodine. Vzdelanie získaval v Partizánskom a v Bratislave. V hlavnom meste Slovenska absolvoval Strednú priemyselnú školu chemickú. Po maturite sa zamestnal v bratislavskom Slovnafte a neskôr pracoval v Partizánskom ako gumárenský laborant.

Jeho prvotinu Príslovia a porekadlá slovenské mu v roku 1962 uverejnili v denníku Smena. Následne svoje diela publikoval od roku 1964 v časopisoch Mladá tvorba, Romboid, Slovenské pohľady, ale aj v časopisoch pre mládež, napríklad Kamarát. V roku 1966 sa stal redaktorom vo vydavateľstve Mladé letá. V období 1969 - 1975 bol redaktorom vo vydavateľstve Osveta v Martine, od roku 1975 pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Smena, neskôr aj v Slovenskom spisovateľovi v Bratislave.

Ako spisovateľ sa Glocko zameral na dva základné tvorivé okruhy - modernú autorskú rozprávku a historické a psychologické romány pre mládež. Pri ich písaní vychádzal z ľudových povestí a historické fakty viazal s príbehom. Niektoré dobrodružné romány obohatil aj prvkami sci-fi (Ruža pre Jula Verna, Tomáš a lúpežní rytieri).

Napísal vyše 20 kníh pre deti a mládež. Autorsky pripravil prózy Šťastný pán Cyprián, Hĺbka ostrosti, Srdcový kráľ a Kliatba čierneho anjela alebo Diablov testament. Pre deti sú určené tituly Prešporské čary pána Christiana, Rozprávky z čarovnej záhrady, Tomáš a lúpežní rytieri alebo Tajomstvo kameňa mudrcov, Kráľ psov, Kráľ hadov – strážca pokladov, ale aj mnoho ďalších.

Do literatúry faktu a vedy prispel publikáciou Rozprávkar a rozprávnica. Z češtiny preložil knihu od Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu.

Pripravil scenáre pre rozprávky, z ktorých možno spomenúť Veľký Mogul, Plavčík a Vratko, Popolvár najväčší na svete, Vodník Rybka a figliar Šupka, Ružová Anička, Chudobných rodičov syn, O Jankovi zlatom kľučiarovi, a je autorom filmu o slovenskom zberateľovi rozprávok Pavlovi Dobšinskom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas (1997).

Za literárnu činnosť dostal Glocko viacero ocenení. Napríklad Cenu vydavateľstva Mladé letá za román Ruža pre Jula Verna dostal v roku 1968. Európskou cenou za literatúru pre deti Pier Paolo Vergeno ocenili Glocka za knihu Ja sa prázdnin nebojím v Padove v roku 1989. V roku 1990 ho zapísali na Honour list Medzinárodnej rady pre knihy pre mládež (IBBY). Stal sa aj držiteľom ceny Slovenskej sekcie IBBY za celoživotnú tvorbu pre deti a mládež Trojruža v roku 1995. O rok neskôr, v roku 1996, dostal Poctu Pavla Dobšinského.