Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela filmová scenáristka a režisérka Nora Ephronová

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovali o tom v utorok neskoro večer médiá, len niekoľko hodín po tom, čo boli zverejnené prvé informácie, že filmárka je ťažko chorá a zomiera.

Los Angeles 27. júna (TASR) - Americká spisovateľka, scenáristka a filmová režisérka Nora Ephronová, známa prácou na filmoch "Keď Harry stretol Sally" či "Bezsenné noci v Seattli", zomrela v New Yorku vo veku 71 rokov. Informovali o tom v utorok neskoro večer médiá, len niekoľko hodín po tom, čo boli zverejnené prvé informácie, že filmárka je ťažko chorá a zomiera.

Hovorkyňa jej zastupujúcej agentúry Creative Artists Agency so sídlom v kalifornskom Los Angeles sa k smutným správam odmietla vyjadriť. Hovorca vydavateľstva Random House, Nicholas Latimer, povedal tlačovej agentúre Reuters, že Ephronová je "ťažko chorá", ale vydavateľstvo neskôr jej úmrtie potvrdilo.

Televízia ABC uviedla, že filmová tvorkyňa bojovala s leukémiou.

Ephronová, známa scenármi k filmom "Keď Harry stretol Sally", "Bezsenné noci v Seattli" a k nedávnej snímke "Julie & Julia", ktorú aj režírovala, verejne neoznámila, že trpí nejakou chorobou.

Autorka počas dlhej kariéry písala pre noviny a časopisy. Vydala niekoľko kníh a esejí, ale najznámejšou je zrejme vďaka svojej práci na filmoch.

Trikrát bola nominovaná na Oscara, cenu americkej Akadémie filmových umení a vied, za scenáre k romantickým komédiám "Keď Harry stretol Sally", "Bezsenné noci v Seattli" a k dráme "Silkwoodová".