Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrela herečka Ann Rutherfordová, známa aj z filmu Odviate vetrom

Na snímke scénka z filmu Odviate vetrom z roku 1939. Zľava herečky Ann Rutherfordová, Vivien Leighová a Evelyn Keyesová. Foto: TASR/AP

S vystupovaním pred kamerou skončila definitívne v roku 1976 a na návrat ju nepresvedčila ani ponuka účinkovať v Cameronovom veľkofilme Titanic.

Los Angeles 12. júna (TASR) - Americká herečka kanadského pôvodu Ann Rutherfordová, ktorá v Oscarmi ovenčenom filme Odviate vetrom stvárnila Carreen, najmladšiu sestru hlavnej hrdinky Scarlett O'Harovej, zomrela vo veku 94 rokov. Umelkyňa, ktorú sužovali problémy so srdcom, skonala v pondelok miestneho času doma v kalifornskom Beverly Hills. Informáciu priniesol denník The Los Angeles Times s odvolaním sa na herečkinu priateľku Anne Jeffreysovú.




Rodáčka z kanadského Vancouveru, ktorej otcom bol tenorista Metropolitnej opery v New Yorku John Rutherford a matkou herečka Lillian Mansfieldová, debutovala na filmovej scéne už vo svojich piatich rokoch. Ako pätnásťročná si to namierila do Hollywoodu, kde čoskoro nakrútila debutový film Waterfront Lady (1935), ale aj celý rad ďalších snímok. Už o štyri roky neskôr účinkovala v spomínanej adaptácii románu Margaret Mitchellovej Odviate vetrom v hlavných úlohách s Vivien Leighovou a Clarkom Gablom. Snímka, ktorá premenila na zisk Oscara celkove 13 nominácií, patrí dodnes medzi najúspešnejšie filmy svetovej kinematografie všetkých čias.

Ann Rutherfordová počas natáčania série o Andym Hardym z roku 1976
Foto: TASR/AP
Herečka, ktorá zanechala bohatú filmografiu, si zahrala napríklad po boku Mickeyho Rooneyho vo viacerých filmoch série o Andym Hardym, v ktorých stvárnila priateľku hlavného hrdinu Polly Benedictovú (1937-1942). Bola i partnerkou komika Reda Skeltona vo viacerých snímkach zo 40. rokov. Po vojne spolupracovala s rôznymi americkými filmovými štúdiami. V 50. rokoch stiahla zo strieborného plátna a venovala sa predovšetkým práci na televíznych seriáloch.

S vystupovaním pred kamerou skončila definitívne v roku 1976 a na návrat ju nepresvedčila ani ponuka účinkovať v Cameronovom veľkofilme Titanic. V októbri 2004 nechýbala Ann Rutherfordová na spomienkovej akcii na spisovateľku Margaret Michtellovú v Jonesboro v americkom štáte Georgia, kde sa nielen stretla s viacerými priateľmi z dávnych čias, ale aj fanúšikmi, ktorým ochotne rozdávala autogramy.