Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

12 mladých ľudí môže rozvíjať svoj talent

Foto: AXA

Finančnú podporu vo výške 30 tisíc Eur získajú štyri dievčatá a osem chlapcov. Rozvíjajú svoj talent aj napriek tomu, že pochádzajú zo sociálne znevýhodnených rodín.

Bratislava 25. marca (TASR) - Finalisti AXA Fondu sú známi. Finančnú podporu vo výške 30 tisíc Eur získa 12 mladých ľudí. Rozvíjajú svoj talent aj napriek tomu, že pochádzajú zo sociálne znevýhodnených rodín. Baví ich najmä veda a výskum.

Štyri dievčatá a osem mladých mužov z celého Slovenska vrátane 9-ročného školáka Martina sa vďaka svojim projektom dostalo do užšieho výberu programu AXA Fond. AXA Fond im prerozdelí 30 tisíc Eur na ďalší odborný rozvoj. „Všetky projekty zaslané žiadateľmi boli inšpiratívne. Našim cieľom je neustála podpora talentov. Nie všetci majú to šťastie a vyrastajú v zázemí, ktoré je vyhovujúce. Ani pri najlepšej vôli a snahe nedokážu vždy rodičia svoje deti finančne podporovať tak, ako by si želali. O to zvlášť si vážime ambície a snahu študentov osobnostne a odborne rásť,“ hovorí Martin Vogl, generálny riaditeľ AXA v ČR a SR.

Finančná podpora AXA Fondu nie je samoúčelná. Skrývajú sa za ňou konkrétne projekty. Okrem podpory štúdia na zahraničných univerzitách chcú finalisti realizovať napríklad výskum novoobjaveného minerálu. Tiež projekt efektívneho využitia solárnej energie alebo natočenie dokumentárneho filmu o novej technológii zneškodňovania odpadov pomocou plazmového reaktora. Zaujímavým projektom je aj príprava nových biologicky aktívnych látok s protirakovinovou účinnosťou.

„Odovzdaním finančnej podpory sa nič nekončí, skôr naopak. Finalisti začnú aktívne pracovať na svojich projektoch a my sa budeme tešiť na výsledky, ktoré nám budú priebežne reportovať. Ich finálne vyhodnotenie nás čaka v júni tohto roku,“ uzatvára Jana Tarčáková Janičová, hovorkyňa finančnej skupiny AXA v SR.