Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Magazín

5 tipov, ako môžete predĺžiť životnosť svojej klimatizácie

Foto: pexels.com/Max Vakhtbovycn

Máte klimatizáciu a chcete vedieť, ako ju môžete udržať v dobrom stave čo najdlhšie?

Bratislava 24. apríla (OTS) - Prečítajte si náš článok a zoznámte sa s piatimi tipmi, ako predĺžite jej životnosť a ušetrite na neplánovaných opravách.

1. Investujte do kvalitného zariadenia
Pred samotnou kúpou zistite energetickú účinnosť klímy, cenu jej montáže, dĺžku záruky a recenzie, ktoré nájdete na internete. Je samozrejmé, že za lepšiu klimatizáciu si síce trochu priplatíte, ale práve kvalitnejšie zariadenie vám môže zaručiť, že vám vydrží čo najdlhšie. Pri výbere radšej nič nepodceňte, pretože práve investícia do moderného a spoľahlivého zariadenia môže výrazne znížiť náklady na opravy v budúcnosti.

2. Vyberte si správny model klimatizácie
Okrem recenzií, záruky a montáže dajte pri výbere klímy pozor aj na správny modelu. Zvážte faktory ako veľkosť miestnosti či typ klimatizácie, ktorou môže byť napríklad split, bezprievanová, okenná a smart klimatizácia. Tiež zvážte, či by mala mať vaša klimatizácia funkcie, ako napríklad čistenie vzduchu a pripojenie k telefónu.

3. Snažte sa o pravidelnú údržbu
Rovnako ako väčšina technických zariadení, aj klimatizácia potrebuje pravidelnú údržbu. Pre jej správnu starostlivosť je dôležité pravidelne vymieňať filtre. Prach a nečistoty v ňom môžu totiž obmedziť prúdenie vzduchu a to znamená, že vaša jednotka bude pracovať horšie.

Dobrá je aj pravidelná kontrola chladiva, ktoré je kľúčové pre dobré fungovanie klimatizácie. Ak je chladivo na nízkej úrovni, vaša klíma môže byť menej efektívna a dokonca sa môže poškodiť.

Aj keď systémy klimatizácie nie sú veľmi náročné na údržbu, je dôležité pravidelne ich čistiť a nechať ich raz alebo dvakrát ročne skontrolovať. Preto si naplánujte pravidelné servisné stretnutia s certifikovaným technikom. Práve ten dokáže dôkladne skontrolovať, vyčistiť a opraviť vašu jednotku.

Zdroj: pexels.com/Max Vakhtbovycn

4. Udržiavajte čisté prostredie okolo vonkajšej jednotky
Okrem vnútornej klimatizácie je dôležité udržiavať poriadok aj okolo vašej vonkajšej jednotky. Preto sa vždy uistite, že máte okolo nej dostatok voľného priestoru. Ak máte v jej blízkosti rôzne kríky či stromy, starajte sa o ne tak, aby neprerástli do vonkajšej jednotky. Pamätajte, že čím čistejšie prostredie a menej prekážok okolo vašej vonkajšej jednotky, tým dlhšie bude klimatizácie fungovať.

5. Minimalizujte nadmerné zaťaženie klímy
V extrémne horúcom počasí nenastavujte klimatizáciu príliš nízko, pretože ju to môže poriadne zaťažiť. Ak sa nachádzate v oblasti s vysokými teplotami, kde je klimatizácia vystavená ťažkému zaťaženiu, pouvažujte o inštalácii žalúzií, závesov či roliet. To môže pomôcť znížiť teplotu okolo zariadenia a tým znížiť riziko jej preťaženia.