Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

A je to tu: Apple predstavil svetu nový iPhone 5

Viceprezident spoločnosti Apple Phil Schiller predstavuje nový telofón iPhone 5 v San Franciscu 12. septembra 2012. Foto: TASR/AP

Predobjednávky budú aktuálne od 14. septembra. Od 21. septembra sa dostane aj na trhy 9 krajín vrátane Nemecka.

Bratislava 12. septembra (TERAZ.sk) - Na svete je nový iPhone 5. Verejnosti ho dnes predstavila spoločnosť, ktorú viedol Steve Jobs. Nový Smartphone je podobný iPhonu 4S, no má väčšie rozmery. Najmä obrazovka je dlhšia - má 4 palcový displej, píše sa na webovej stránke www.apple.com . Vyrobený je zo skla a hliníka. Táto novinka váži 112 gramov. Smartphon je iba 7,6 mm tenký.

Foto: TASR/AP
Inžinieri technologického gigantu vyvinuli tzv. nano-Sim kartu, ktorá je o 44 percent menšia ako micro-SIM. Ďalšia novinka, s ktorou nový iPhone prichádza na svet, je jeden čip pre hlas aj pre dáta. Pričom všetky ostatné telefóny využívajú technológiu s dvoma čipmi. Pre kvalitnejšie fotografie je v smartphone zabudovaný fotoaparát s rozlíšením 8 Mpx s clonou F/2,4.

Potrebujete navigáciu? Apple prichádza s 3D navigáciou, ktorá funguje na výšku aj na šírku. Život bez sociálnych sietí je dnes už tiež nonsens. iPhone 5 vylepšil aj hlasového asistenta Siri, ktorým si môžete aktualizovať status na Facebooku.

Čo sa týka surfovania po internete, tak bez obáv vám prístroj cez Wi-Fi vydrží 10 hodín. Umožňuje mu to podpora vysokorýchlostných sietí štvrtej generácie LTE.

iPhony si budú môcť kúpiť fanúšikovia tejto technológie v bielej alebo v čiernej farbe. Predobjednávky budú aktuálne od 14. septembra. Od 21. septembra sa dostane aj na trhy 9 krajín vrátane Nemecka.

Cena tohto technologického skvostu bude začínať pri 199 dolároch pre americký trh.