Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na silvestrovskej oslave sa treba vedieť správať

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Hoci sa silvestrovské oslavy nesú v uvoľnenej atmosfére, netreba zabúdať na etiketu.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Hoci sa silvestrovské oslavy, ktoré si vyžadujú oblek či večerné šaty, zvyčajne nesú v uvoľnenej atmosfére, netreba podľa odborníkov zabúdať na etiketu. Pri príchode do miestnosti platí tzv. pravidlo záchrany ženy. "Znamená to, že ak do miestnosti vedú schody, muž ide za ženou, aby jej bol oporou v prípade, že sa potkne," povedal pre TASR riaditeľ hotela Mercure Bratislava Centrum Ladislav Olcsváry. Priblížil, že rovnaké pravidlo platí aj pri schádzaní zo schodov, kedy z rovnakého dôvodu ide muž pred ženou. Dvere otvára muž a tiež vchádza do reštaurácie ako prvý.

Papierová servítka alebo látkový obrúsok, ktorý je v reštaurácii na stole, má svoju praktickú funkciu. "Servítka nie je skúškou z noblesného správania, slúži na to, aby sme zabránili prípadným fľakom na oblekoch, či šatách. Dajte si ju na kolená alebo páni si ju môžu upnúť za kravatu, či golier, aby si chránili košeľu," radí Olcsváry. Ak ju však hosť ignoruje, tiež nič nepokazí.

Pri stolovaní platí klasické pravidlo, príbor sa používa vždy zvonka smerom dovnútra. Hotelier odporúča spoľahnúť sa vždy v prípade možných rozpakov na čašníkov. "Čašníci odložia príbory, ktoré nebudete potrebovať a ak si vaše jedlo napríklad vyžaduje špeciálny príbor, tiež vám ho prinesú. Pokiaľ neviete, ktorý pohár je na červené alebo biele víno, nemajte z toho obavy, nechajte sa viesť servisom. Každý čašník vie, do akého pohára nápoj naliať," zhrnul.

Lakte nepatria na stôl

Za prehrešok voči etikete sa pokladá kladenie rúk, lakťov, mobilu alebo peňaženky na stôl. "Je prejavom úcty k ľuďom, s ktorými večeriame, ak ponecháme telefón v saku či kufríku a stlmíme jeho zvonenie," upozornil Olcsváry. Podľa neho sa tým zabezpečí, aby večeru nič nerušilo, tiež sa tak dáva najavo, že si človek váži osobu, s ktorou obeduje či večeria.

Pokiaľ počas stolovania spadne na zem kúsok jedla, netreba sa poň zohýbať, netreba tiež ani zametať omrvinky na stole. Netreba sa trápiť ani nad kvapkami vína na obruse. Čašníci stôl upracú, ak je to nutné. Tiež vymenia spadnutú lyžičku za čistú a z dlážky zdvihnú tú, ktorá spadla.