Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Americký herec Ben Affleck oslávi štyridsiate narodeniny

Ben Afleck Foto: TASR/AP

Americký herec Ben Affleck sa dožíva štyridsať rokov. Narodil sa 15. augusta 1972 v Berkeley v americkej Kalifornii. Vyrastal v Cambridge (štát Massachusetts, USA).

Berkeley/Bratislava 14. augusta (TASR) - Americký herec Ben Affleck sa dožíva štyridsať rokov. Narodil sa 15. augusta 1972 v Berkeley v americkej Kalifornii.

Vyrastal v Cambridge (štát Massachusetts, USA). Odmalička sa chcel stať hercom. Jeho prvým filmovým zážitkom bolo účinkovanie v reklame v roku 1984. Potom hral v televíznych a nezávislých filmoch. Slávu mu priniesol až scenár pre film Good Will Hunting (Dobrý Will Hunting, 1997), ktorý napísal spoločne s priateľom Mattom Damonom. Za scenár získal Oscara a stal sa tak najmladším držiteľom tohto ocenenia za originálny scenár.

Diváci na Slovensku ho mohli vidieť v snímkach rôznej kvality, vrátane Oscarom ovenčenej snímky Shakespeare in Love (Zamilovaný Shakespeare, 1998), veľkofilmov Armageddon (1998) a Pearl Harbour (2001), ale aj flopov ako napríklad Daredevil (2003). Už však získal aj ocenenie Zlatá malina, udeľované za najneúspešnejšie filmy. Zlatú malinu za filmy Gigli (Láska s rizikom, 2003), Daredevil a Paycheck (Výplata, 2003) získal v roku 2004. Výnos z internetového predaja jeho ceny, ktorú pri preberaní zlomil, pokryl náklady na prenájom haly na slávnosť v nasledujúcom roku.

Svoj režisérsky debut Gone, Baby, Gone nakrútil v Bostone v roku 2006.

Aby prispel na výstavbu pamätníka obhajcu občianskych práv reverenda Martina Luthera Kinga, ktorého zavraždili v apríli 1968, v roku 2006 dal svoju motorku do on-line aukcie. Celosvetový záujem o vojnou zmietanú Konžskú demokratickú republiku sa herec usiloval vzbudiť svojou návštevou tejto krajiny v roku 2008. V máji 2008 nakrútil dokument o problémoch konžskej provincie Severné Kivu, kde prebiehali boje armády s rebelmi. Podobne sa angažoval v roku 2005, keď žiadal, aby sa pokračovalo s pomocou pre oblasť postihnutú hurikánom Katrina v USA. Daroval vtedy na aukčnú charitu niekoľko predmetov, medzi inými scenár k filmu Dobrý Will Hunting.

Ben Affleck sa v roku 2005 oženil s herečkou Jennifer Garnerovou. Svadbu mali na ostrovoch Turks a Caicos v Karibiku juhovýchodne od Bahám. Jennifer Garnerová je rodáčka z Houstonu a má už za sebou neúspešné manželstvo s hercom Scottom Foleym. Hollywoodsky krásavec mal predtým vzťah s Jennifer Lopezovou, ktorej daroval vyše šesťkarátový diamantový prsteň. V decembri 2005 sa manželom narodila prvá dcéra Violet a druhá dcéra Seraphina prišla na svet v roku 2009. Vo februári 2012 sa im narodil syn.