Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Bavorsko pripravuje nemecké vydanie Hitlerovho Mein Kampfu

Foto: TASR/AP

Mein Kampf nie je v Nemecku oficiálne zakázaný. Jeho novým edíciám však od roku 1945 prakticky bránilo Bavorsko, ktoré na neho vlastnilo autorské práva.

Mníchov 25. apríla (TASR) - Nemecký spolkový štát Bavorsko pripravuje vydanie knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf, ktorá by mala vyjsť v roku 2015. Oznámila to dnes spravodajská stanica BBC.

Nové vydanie Hitlerovho čiastočne autobiografického diela, vysvetľujúceho základné prvky jeho nacistickej ideológie, bude určené pre študentov. Pôvodný text budú preto dopĺňať kritické komentáre. Bavorská vláda chce týmto spôsobom prispieť k "demystifikácii" neslávne známej knihy.

"Chceme, aby bolo každému jasné, aké sú v nej nezmysly... k akej katastrofe svetového rozsahu môže viesť tento nebezpečný súbor myšlienok," vysvetlil bavorský minister financií Markus Söder. Vláda sa pre tento krok rozhodla po diskusii s tými, ktorí vydanie schvaľovali, ako aj s jeho odporcami.

Mein Kampf nie je v Nemecku oficiálne zakázaný. Jeho novým edíciám však od roku 1945 prakticky bránilo Bavorsko, ktoré na neho vlastnilo autorské práva. Tie vypršia koncom roku 2015 po tom, ako v máji toho roku uplynie 70 rokov od Hitlerovej smrti.

Bavorská vláda plánuje knihu vydať tesne pred vypršaním autorských práv. Chce tým dosiahnuť, aby budúce nemecké vydania Mein Kampfu neboli komerčne zaujímavé.

Od roku 2016 už v Nemecku nebudú platiť žiadne obmedzenia na publikovanie Hitlerovej knihy. Výnimkou budú prípady, keď sa bude využívať na podnecovanie rasovej nenávisti.

Hitler knihu napísal v roku 1924 vo väzení, kde si odpykával trest za pokus o zvrhnutie vlády. Do roku 1945 sa jej v predalo vyše desať miliónov exemplárov.