Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Magnát Berezovskij je v tiesni: predáva Warholovho Červeného Lenina

Foto: baeditions.com

Kvôli finančným problémom už Berezovskij prepustil časť zamestnancov, zavrel kanceláriu v prestížnej londýnskej štvrti Mayfair, predal niekoľko domov, vrátane usadlosti v Surrey.

Londýn 18. marca (TASR) - Ruský oligarcha žijúci v Británii Boris Berezovskij predáva obraz Red Lenin od amerického popartového maliara Andyho Warhola. Obraz zaradila do svojej stredajšej aukcie sieň Christie's a jeho vyvolávacia cena je 50.000 libier.

Informoval o tom dnes britský denník The Times a dodal, že Berezovskij začal rozpredávať časť svojho majetku, aby mal z čoho splácať pôžičky a vyplácať svojich advokátov.

Britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC píše, že Berezovskij, ktorý počas vlády Borisa Jeľcina tvrdil, že spolu s ďalšími šiestimi oligarchami ovláda šestinu ruskej ekonomiky, sa bude musieť teraz naučiť žiť oveľa skromnejšie.

Kvôli finančným problémom už Berezovskij prepustil časť ľudí, ktorí pre neho pracovali, zavrel svoju kanceláriu v prestížnej londýnskej štvrti Mayfair, predal niekoľko domov, vrátane usadlosti v Surrey, a ponúkol na predaj aj veterán Rolls-Royce z roku 1927.

Denník Times pripomína, že Berezovskij sa s ďalším ruským oligarchom a majiteľom futbalového klubu Chelsea Romanom Abramovičom súdil o päť miliárd dolárov, ale proces vlani prehral.

Berezovskij obvinil svojho bývalého chránenca, že ho v roku 2000 donútil predať pod cenu akcie ruskej energetickej spoločnosti Sibnefť a pripravil ho o päť miliárd dolárov.

Abramovič podľa žaloby Berezovskému hrozil, že keď akcie Sibnefti nevýhodne nepredá, postará sa, aby zasiahol ruský prezident Vladimir Putin a jeho akcie vyvlastnil. Abramovič následne v roku 2005 predal svoj balík akcií v Sibnefti koncernu Gazprom údajne za 13 miliárd dolárov.

Abramovič, ktorý má podľa britských médií majetok v hodnote okolo desať miliárd libier a je známy hlavne ako majiteľ klubu Chelsea, obvinenia poprel. Tvrdil, že Berezovskij vôbec podiel v Sibnefti nevlastnil a že mu platil za ochranu a kontakty, predovšetkým na vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina.