Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Bezpečný a krásny domov

V snahe ušetriť sa masívne vrháme na zateplovanie.

Bratislava 11. apríla (OTS) - Zateplenie domov je jednou z najlepších možností ako ušetriť na kúrení. Touto cestou sa rekonštruujú a obnovujú fasády panelových ale aj rodinných domov. Je to logické, keďže väčšina dnes obývaných budov je postavená už veľmi dávno a vtedajšie technológie sa úsporou tepla príliš nezaoberali. Obnova vonkajšieho plášťa budovy teda zamedzí nepotrebným stratám a únikom tepla, avšak rovnako zmení aj klímu v jeho vnútri. Toto by si všetci mali uvedomovať, a aby sme zachovali komfort pri bývaní, mali by sme pravidelne vetrať. V zimnom období by toto vetranie malo byť krátkodobé ale intenzívne.

Ak Vám teplo zabezpečuje tuhé palivo a krb mali by ste dbať aj na pravidelné kontroly Vášho komína. Jeho zanesenie by mohlo mať zdravie až život ohrozujúce následky. Ak sa ešte len chystáte doma nainštalovať krb, mali by ste jeho montáž, ale aj montáž samotného dymovodu prenechať odborníkom. Aj takáto zdanlivá maličkosť by pri nesprávnom osadení dymovodu, mohla mať za následok vznik požiaru. Oheň je dobrý sluha ale zlý pán. Určite by ste nechceli vidieť svoj domov v plameňoch.

Chráňte svoje zdravie aj život Vašich blízkych. Ten sa predsa nedá vyčísliť, preto nešetrite na nesprávnom mieste, mohlo by sa Vám to kruto vypomstiť.

Dnes sa čoraz viac stáva bežnou súčasťou rodinných domov bazén. Ak však máte malé deti potrebujú dozor, a to nielen v lete keď sa idete všetci kúpať do bazéna. Ak máte väčšiu záhradu je dobré bazén umiestniť tak aby sa dieťa k nemu nedostalo. Prípadne ho môžete aj ohradiť aby ste Vaše deti počas šantenia na záhrade nemuseli neustále strážiť. Ak už máte väčšie ratolesti poučte ich, že samé do bazéna nesmú. Aj ak sú zdatnými plavcami, je dobré ak sú pod dozorom. Veď nikdy neviete čo sa môže stať.

Ak sú Vaše deti neposedné a úraz hrozí aj doma pri pozeraní televízie, zaobstarajte im sedacie vaky pre deti. Nemajú ostré hrany ani tvrdé časti, takže šanteniu nič neprekáža.