Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Londýnsky Big Ben odliali pred 155 rokmi, znie aj s prasklinou

Hodinová veža Westminsterského paláca, nazývaná podľa jedného z jej zvonov Big Ben 10. apríla 2008 v Londýne. Hlavný zvon Hodinovej veže Westminsterského paláca, ktorý sa nazýva Big Ben, oslavuje dnes svoje 150.výročie. Foto: TASR/AP

Zvon začal odzváňať celú hodinu 11. júla 1859. Senzácia trvala len do septembra toho roku, vtedy zvon praskol a odmlčal sa na štyri roky.

Londýn 10. apríla (TASR) – Zvon Big Ben je umiestnený vo veži v britskom parlamente sídliacom v londýnskom Westminsterskom paláci. Odbíja každú celú hodinu.

Odliali ho vo zvonárni Whitechapel vo východnej časti Londýna pred 155 rokmi, presne 10. apríla 1858. Z hodinovej veže prvýkrát zaznel až nasledujúci rok.

Zliatinu na zvon tavili počas celého dňa. Jej naliatie do formy trvalo 20 minút. Obrovský zvon chladol nasledujúcich 20 dní a potom ho previezli na voze ťahanom 16 koňmi do Westminsteru. Jeho cestu lemovali zástupy ľudí a volali mu na slávu. Londýnčania zvon začali volať Big Ben a to mu prischlo, hoci o výbere jeho mena existuje viacero teórií.

Big Ben meria v priemere 2,7 metra a je vysoký 2,28 metra, takže je širší ako dlhší. Váži 13,77 tony. Nemá srdce, rozoznieva ho kladivo údermi z vonkajšej strany. Je dodnes najväčším zvonom, aký kedy spoločnosť Whitechapel vyrobila.

Zvon začal odzváňať celú hodinu 11. júla 1859. Senzácia trvala len do septembra toho roku, vtedy zvon praskol a odmlčal sa na štyri roky. Riešenie nepríjemnej situácie našiel kráľovský astronóm George Airy, ktorý navrhol zvon trocha otočiť podľa zvislej osi a znížiť aj hmotnosť kladiva. Prasklina je na zvone dodnes a dodáva jeho bitiu charakteristický zvuk.

Inžinier vykonáva údržbárske práce na zvone Big Ben vo veži Sv. Štefana na budove House of Commons 29. októbra v Londýne.
Foto: TASR/AP


Podľa obrovského zvona dostala meno aj jedna z najslávnejších pamätihodností Londýna - neogotická hodinová veža parlamentu. Od februára 2010 slávne vežové hodiny a Big Ben odbíjajú prvé chvíle manželstva aj obyčajným smrteľníkom. Páriky vo Veľkej Británii si už môžu povedať "áno" aj v budove parlamentu vo Westminsterskom paláci. Dovtedy mali česť uzavrieť tu sobáš len členovia parlamentu, ich rodiny a vysoká britská šľachta.

V marci 2012 parlamentná komisia, ktorá plánovala zaviesť od júla 2012 vstupné na londýnske vežové hodiny Big Ben vo výške 15 libier (18 eur), tento zámer odložila. Turisti nebudú musieť platiť vstupné najmenej do roku 2015.

V roku 2012 došlo k premenovaniu slávnej hodinovej veže britského parlamentu na Alžbetinu vežu. Nový názov je pamiatkou osláv diamantového jubilea Alžbety II. (60 rokov od nástupu na kráľovský trón).

zdroje: www.whitechapelbellfoundry.co.uk, www.bigbenfacts.co.uk, www.parliament.uk