Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

James Cameron preskúma najhlbšie miesto zemského povrchu

Režisér James Cameron Foto: TASR/AP Photo/Dan Steinberg

Mariánska priekopa sa nachádza 320 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam a na jednom mieste má hĺbku až 10,91 kilometra.

Washington 15. marca (TASR) - Bohatí a slávni tohto sveta čoskoro preskúmajú najhlbšie známe miesto zemského povrchu - Mariánsku priekopu v Tichom oceáne, a začne s tým režisér filmu Titanic James Cameron. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Cameron a ďalší dobrodruhovia dúfajú, že sa v malých ponorkách potopia do najhlbšej časti oceánu, ktorú ľudia nenavštívili vyše 50 rokov. Mariánska priekopa sa nachádza 320 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam a na jednom mieste má hĺbku až 10,91 kilometra. Je taká hlboká, že tlak na jej dne sa rovná tlaku troch športových úžitkových vozidiel (SUV) vyvinutom na ľudský prste na nohe.

Počas niekoľkých nasledujúcich dní plánuje Cameron dosiahnuť dno priekopy v svetlozelenej ponorke pre jedného človeka, ktorú pomohol navrhnúť.

Podnikateľ Richard Branson za ním veľmi nezaostáva. A bývalý výkonný riaditeľ internetovej spoločnosti Google Eric Schmidt financuje ďalší projekt ponorky pre veľké hĺbky, ktorá je však ešte na rysovacích doskách.