Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Británia si pripomenula 200. výročie úmrtia spisovateľky Jane Austen

Guvernér Bank of England Mark Carney predstavil 18. júla 2017 novú desaťlibrovú bankovku, na ktorej rube je vyobrazená Jane Austenová, a to pri príležitosti 200. výročia úmrtia spisovateľky. Foto: TASR/AP

V rámci výročia odhalili jej sochu či predstavili novú desaťlibrovú bankovku s jej podobizňou.

Londýn 18. júla (TASR) - Británia si dnes celým radom podujatí pripomenula 200. výročie úmrtia spisovateľky Jane Austenovej, medzi ktoré patrilo odhalenie jej sochy či predstavenie novej desaťlibrovej bankovky s jej podobizňou. Informovala o tom agentúra DPA.

Bronzovú sochu autorky klasických románov, ako sú Rozum a cit, Pýcha a Predsudok, Emma či Sídlo Mansfield, odhalili v meste Basingstoke v juhoanglickom grófstve Hampshire, kde prežila väčšinu života. Okrem toho sa v meste konali vernisáže nových publikácií venovaných Austenovej životu a tvorbe, ako aj čítanie z jej románov.

Austenovej, ktorá zomrela 18. júla 1817 vo veku 41 rokov, bolo venované aj ďalšie slávnostné podujatie ktoré sa konalo v neďalekej Winchesterskej katedrále v Hampshire, kde je autorka pochovaná. Guvernér Bank of England Mark Carney tam predstavil novú desaťlibrovú bankovku, na ktorej rube je Austenová vyobrazená.

Bankovky "slúžia ako depozitár kolektívnej pamäti krajiny, podporujú poznanie slávnej minulosti Spojeného kráľovstva a vyzdvihujú prínos jeho najväčších občanov", povedal pri príležitosti 200. výročia úmrtia slávnej spisovateľky Carney.

Pri tej istej príležitosti predstavila britská Kráľovská mincovňa pamätnú mincu v hodnote dvoch libier.