Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

V Číne budú proti vtáčej chrípke očkovať poštové holuby

Foto: TASR/AP

Čínske zdravotné úrady naďalej tvrdia, že chorí ľudia sa vírusom H7N9 nakazili pri kontakte s infikovaným vtáctvom.

Peking 9. apríla (TASR) - Organizácia združujúca chovateľov a milovníkov poštových holubov plánuje zaočkovať vo východnej Číne 90.000 holubov, aby zabránila šíreniu najnovšieho vírusu vtáčej chrípky.

Holuby sa v súvislosti so šírením vtáčej chrípky ocitli v centre pozornosti po tom, čo v Šanghaji objavili jedného holuba infikovaného vírusom H7N9, ktorým sa doteraz nakazilo najmenej 24 ľudí, pričom sedem z nich nákaze podľahlo.

Združenie poštových holubov v meste Chang-čou chce na očkovanie vtáctva použiť inú vakcínu proti vtáčej chrípke, keďže na boj s vírusom H7N9 ešte nie je žiadna vyvinutá.

V rámci preventívnych opatrení združenie oznámilo, že okrem vakcinácie pristúpilo aj k zrušeniu pretekov poštových holubov a odporučilo svojim členom, aby svoje holuby najmenej najbližšie dva mesiace nevypúšťali z klietok, aby sa zabránilo nakazeniu a šíreniu vtáčej chrípky.

Chov poštových holubov - pripomína agentúra AP - je v Číne obľúbeným hobby.

Čínske zdravotné úrady naďalej tvrdia, že chorí ľudia sa vírusom H7N9 nakazili pri kontakte s infikovaným vtáctvom. Ubezpečujú, že neexistuje dôkaz o tom, že by sa vírus prenášal medzi ľuďmi.

Mesto Šanghaj v uplynulých dňoch zakázalo predaj živej hydiny a úrady nariadili likvidáciu všetkej hydiny na trhoch, kde bol vírus pri kontrolách zistený.

K podobným preventívnym opatreniam pristúpili úrady aj v hlavných mestách dvoch susedných provincií Če-ťiang a Ťiang-su, odkiaľ tiež hlásili prípady nákazy vírusom H7N9.