Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Clint Eastwood, nezabudnuteľný fotograf madisonských mostov, jubiluje

Clint Eastwood, archívne foto Foto: TASR/AP

Okrem filmovej tvorby sa Clint Eastwood angažoval aj spoločensky, v rokoch 1986-1988 bol starostom kalifornského mesta Carmel, v ktorom býva.

San Francisco/Bratislava 31. mája (TASR) – Svetoznámy americký filmový herec, režisér a producent Clint Eastwood sa v nedeľu 31. mája dožije pekného životného jubilea – bude mať 85 rokov.

Clint Eastwood sa narodil 31. mája 1930 v San Franciscu v Kalifornii (USA). Vystriedal rôzne povolania, zistil však, že jeho miesto je na filmovom nebi a veľmi sa snažil k nemu dostať. V 60. rokoch 20. storočia sa stal hviezdou westernov a v 70. rokoch minulého storočia bol hviezdou akčných filmov a na koniec sa vyprofiloval aj na uznávaného režiséra.

Začínal malými úlohami v druhoradých filmoch, prevažne v lacných westernoch, dobrodružných filmoch, hororoch a sci-fi, napríklad Revenge of the Creature (Pomsta netvora, 1955), Star in the Dust (Hviezda v prachu, 1956), Ambush at Cimarron Pass (1958).

Svetoznámym sa stal po účinkovaní v slávnych westernoch talianskeho majstra Sergia Leoneho Per un pugno di dollari (Pre hrsť dolárov, 1964), Per qualche dollaro in piu (Pre niekoľko dolárov navyše, 1965), Il Buono, il brutto, il cattivo (Dobrý, zlý a škaredý, 1966), ktoré sa stali klasikou žánru a z Eastwooda spravili svetovú megahviezdu.

Slávu mu priniesla aj séria filmov o drsnom detektívovi Harrym Callahanovi, nemilosrdne trestajúcom každú neprávosť a porušenie zákona, ktorého stelesnil v piatich filmoch – Dirty Harry (Drsný Harry, 1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (Násilník, 1976), Sudden Impact (Náhly úder, 1983) a The Dead Pool (Stávka na smrť, 1988), niektoré z nich aj režíroval.

Koniec 80. rokov 20. storočia bol pre Eastwooda obdobím, keď jeho filmy nemali veľký komerčný úspech. Ďalšiu slávu mu priniesol až western Unforgiven (Nezmieriteľní, 1992), na ktorom sa podieľal ako režisér aj herec. Film získal štyri Oscary, z nich Eastwood získal zlatú sošku za réžiu. V roku 1993 nakrútil s nemeckým režisérom Wolfgangom Petersenom úspešný triler In the Line of Fire (S nasadením života), ktorý sa stal okamžite jedným z komerčne najúspešnejších filmov a Eastwoodovi vrátil status neporaziteľného hrdinu na strane zákona. Jeho filmová hviezda sa opäť veľkolepo vrátila na svetové filmové plátna. Vo filme podľa bestselleru The Bridges of Madison County (Madisonské mosty, 1995) si zahral, režíroval ho a bol aj jeho producentom.



Svoj nesporný režisérsky talent ukázal aj v ďalších úspešných filmoch, napríklad Mystic River (Tajomná rieka, 2003). Film Million Dollar Baby (2004) pochádza tiež z jeho režisérskej dielne, za jeho réžiu získal druhýkrát Oscara. Pre tento film zložil aj hudbu a  stvárnil v ňom hlavnú úlohu. Zaujímavým režisérskym počinom Clinta Eastwooda je aj dvojica filmov o dobýjaní japonského ostrova Iwo Jima počas druhej svetovej vojny - Letters from Iwo Jima (Listy z Iwo Jimy, 2006) ukazujú nemilosrdnosť vojny z japonskej strany a film Flags of Our Fathers (Zástavy našich otcov, 2006) stvárňuje tému z pohľadu USA.

Okrem Oscarov za filmovú tvorbu jeho umenie vyzdvihli formou viacerých ocenení. Získal cenu Rytier krásnych umení (1985) vo Francúzsku, Pamätnú cenu Irvinga Thalberga (1995) za sústavne vysokú kvalitu filmovej produkcie, Čestného Cézara (1998) za celoživotnú tvorbu, cenu za celoživotné dielo na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v talianskych Benátkach v roku 2000. Zlatú palmu za celoživotné dielo si prevzal vo francúzskom Cannes v roku 2009 a v tom istom roku si z MFF v Santa Barbare (USA) odniesol ocenenie Lucky Brand Modern Master Award za celoživotné filmové dielo.

Okrem filmovej tvorby sa Clint Eastwood angažoval aj spoločensky, v rokoch 1986-1988 bol starostom kalifornského mesta Carmel, v ktorom býva.