Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Colnica má spriateliť Čechov a Slovákov, tvrdí Diosi

Moderátorkou programu bude Adela Banášová Foto: TASR/Martin Baumann

Premiérový diel 90-minútovej Colnice si môžu pozrieť diváci v nedeľu 14. apríla o 20.00 h na slovenskej Dvojke a o 20.55 na ČT2.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Na obrazovkách verejnoprávnych televízii v Česku i na Slovensku štartuje tento víkend spoločný projekt Colnica/Celnice alebo Československo po 20 rokoch. Koprodukčný projekt RTVS a Českej televízie, ktorý má priniesť zmenu pohľadu na česko-slovenskú realitu, je podľa jeho tvorcov určený divákom od 15 po 105 rokov.

"Témou sú rozdielnosti Čechov a Slovákov, ale zároveň aj to, čo máme spoločné, čo nás čaká v našej budúcnosti v rámci Európske únie," povedala pre TASR Tina Diosi, autorka námetu a producentka programu, ktorý ponúkne 26 krátkych dokumentárnych filmov od renomovaných českých a slovenských režisérov a 13 silných tém a rovnaký počet moderovaných diskusií. "Zároveň je to sonda do toho, ako sa za 20 rokov zmenili reality Slovákov a Čechov, aké tu máme zákony, čo sú naše silné stránky, slabšie stránky, ako vnímame susednú krajinu," vysvetľuje Tina Diosi k seriálu, ktorého výsledkom by malo byť "väčšie spriatelenie Čechov a Slovákov a opätovné nájdenie dobrých vzťahov".

Tvorcovia nového televízneho cyklu tak prinesú prostredníctvom filmových dokumentov i diskusných názorov Čechov a Slovákov rôzne pohľady na ich samostatnú realitu po 20 rokoch od rozdelenia. Komponované večery, ktoré budú tvoriť vždy dva dokumenty od českého a slovenského autora na aktuálne spoločenské témy (politika, vzťahy, rodina, zdravie, mena) a diskusia hostí v televíznom štúdiu, budú moderovať Adela Banášová a Michal Prokop.

Výber moderátorov podľa Diosi nebol problematický, aj keď pripustila, že dvojicu hľadali veľmi dlho. "Mali sme nejakú predstavu o tom, že by to mala byť česko-slovenská moderátorská dvojica, vedeli sme že mužsko-ženská, lebo sme sa trošku hrali so slovíčkom "rozvod" Čechov a Slovákov, a pri tom rozvode je väčšinou muž a žena," komentovala obsadenie moderátorských postov Colnice. "Adela to osviežuje svojou energiou, vtipnosťou, humorom," zhodnotila výkon slovenskej moderátorky. Na konto jej českého kolegu Michala Prokopa uviedla: "So svojou skúsenosťou politika, rockera, človeka aktívneho v kultúre, dokáže aj cez osobný zážitok a osobnú skúsenosť z mnohých rokoch pôsobenia na verejnosti, a aj v českej politike, zhodnocovať mnohé veci, ktoré napríklad mladšia generácia nemá zažité."

Premiérový diel 90-minútovej Colnice si môžu pozrieť diváci v nedeľu 14. apríla o 20.00 h na slovenskej Dvojke a o 20.55 na ČT2. Cyklus otvorí téma Kríza autorít a prvý filmový dialóg. Slovenskú kinematografiu zastúpi so svojím dokumentom Kríza slovenských elít režisérka Zuzana Piussi a ambíciu zaujať bude mať aj film Hradčany od českého dokumentaristku Jana Látala. Zo slovenských filmárov svoj pohľad na česko-slovenskú realitu v ďalších častiach predstavia Jaro Vojtek, Juraj Lehotský, Marek Šulík, Viera Čakányová, Peter Kerekes a ďalší. Z českých filmárov dokumentmi prispejú napríklad Lucie Králová, Jan Gogola ml., Filip Remunda, Vít Klusák, Vít Janeček alebo Jan Němec.