Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Cudzinec vyliezol na Pražský orloj a odniesol si kus kameňa

Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Strážnici dostihli cudzinca na začiatku Karlovho mosta. Upozornili ho, že ho zachytil kamerový systém, ako vylieza na historickú pamiatku.

Praha 24. mája (TASR) - Staromestský orloj v hlavnom meste Českej republiky sa dnes stal znovu terčom vandalov. Strážnici zadržali muža, ktorý sa na orloj vyšplhal a poškodil kameň pri spodnej časti kalendárnej dosky. Páchateľa-cudzinca si prevzala polícia. Informovala o tom spravodajská webová stránka iDNES.cz.

Muža, ktorý vyliezol na orloj, si všimol približne o pol piatej ráno operátor kamerového systému. Na miesto okamžite vyrazila hliadka mestskej polície.

Strážnici dostihli cudzinca na začiatku Karlovho mosta. Upozornili ho, že ho zachytil kamerový systém, ako vylieza na historickú pamiatku. Muž odovzdal strážnikom úlomok kameňa a povedal, že pôjde s nimi naspäť k orloju a ukáže im, odkiaľ úlomok pochádza.

Strážnici sprevádzaní previnilcom našli pod orlojom na chodníku aj ďalšie kamenné úlomky, ktoré kvôli výtržníkovi popadali. Vandal skončil v policajnej cele. Prípad budú riešiť pražskí policajti.

Orloj sa stal terčom výtržníkov už viackrát. Postava hvezdára prišla o ruku niekoľko ráz. V apríli 2009 mu ju zlomil neznámy páchateľ, úlomok sa nikdy nenašiel. Približne o rok hodil vandal do figúry kôš a opäť mu zlomil ruku.