Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Cyklus egyptologických prednášok si pripomenie osobnosť Zamarovského

Na archívnej snímke VOJTECH ZAMAROVSKÝ, jeden z najvýznamnejších slovenských autorov literatúry faktu v celosvetovom meradle. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Priaznivci histórie sa dozvedia aj o význame šperkov pre starovekých Egypťanov, vývoji slnečného kultu či vnímaní prírodných javov.

Bratislava 7. februára (TASR) – Stému výročiu narodenia Vojtecha Zamarovského, autora literatúry faktu, prekladateľa i popularizátora histórie a archeológie, bude venovaný ôsmy ročník cyklu egyptologických prednášok pre verejnosť Výpravy do starovekého Egypta. Pripravila ho Nadácia Aigyptos v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy a Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied. TASR o tom informovala Renáta Rábeková z Nadácie Aigyptos.

"Úvodným podujatím tohtoročného cyklu bude 15. februára spomienkový večer Svety Vojtecha Zamarovského, moderovaný Táňou Kusou," uviedla Rábeková, podľa ktorej sa zvyšných 11 prednášok bude konať vo vybrané piatky až do 28. júna. Vystúpia s nimi renomovaní slovenskí a českí egyptológovia, archeológovia a spolupracujúci špecialisti z iných odborov pôsobiaci na Slovensku, v Česku, Rakúsku a v ďalších krajinách.

"V prvej prednáške 22. februára predstavia Martin Odler a Jiří Kmošek nielen nové poznatky o staroegyptskej metalurgii, ale aj zaujímavé fakty o tom, odkiaľ starovekí Egypťania získavali kovy," priblížila Rábeková. Ďalšie prednášky sa podľa nej okrem iných tém budú venovať hrobkám v Údolí kráľovien, aktuálnemu výskumu slovenských egyptológov a archeológov v sudánskej archeologickej lokalite Duwejm Wad Hadž či novému pohľadu na známy príbeh o Egypťanovi Sinuhetovi cez porovnanie staroegyptského náboženstva s príbehmi zo Starého zákona.

Priaznivci histórie sa dozvedia aj o význame šperkov pre starovekých Egypťanov, vývoji slnečného kultu či vnímaní prírodných javov, predstáv o vesmíre aj o tom, ako tieto predstavy ovplyvňovali mytologické texty a myslenie Egypťanov.

"Úvodný spomienkový večer, ako aj všetky prednášky sa budú konať vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy. Podrobný program a ďalšie informácie o prednáškach a prednášajúcich sú k dispozícii na stránke www.aigyptos.sk," uzavrela Rábeková.