Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Herečka a filmová producentka Deana Horváthová-Jakubisková jubiluje

Deana Horváthová-Jakubisková. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V dejinách filmu sa po prvý raz výrazne presadila úlohou Želmíry vo filme Sedím na konári a je mi dobre (1989), ktorý režíroval Juraj Jakubisko.

Banská Bystrica/Bratislava 11. marca (TASR) - Herečka a filmová producentka Deana Horváthová-Jakubisková, manželka režiséra Juraja Jakubiska, ktorá sa ako výrazná herečka predstavila aj v niektorých jeho filmoch, sa v nedeľu 11. marca dožíva životného jubilea.

Ako výrazná herečka sa predstavila aj v niektorých filmoch svojho manžela: Sedím na konári a je mi dobre, Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Nejasná správa o konci sveta a Bathory.

Deana Horváthová sa narodila v Banskej Bystrici 11. marca 1958. Vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1981 získala angažmán v Slovenskom národnom divadle (SND), pôsobila v ňom dvanásť sezón. Stvárnila dvadsať postáv, sú medzi nimi Lady Anne v dráme Richard III., Hilda v hre Pani z mora, či Sofia v Útrapách z rozumu. Kritika ju ocenila za stvárnenie schizofreničky Sophie v dráme Nedeľa pre bolesť ako stvorená. Okrem toho hrala v desiatke televíznych filmov a seriálov.

Na archívnej snímke slovenský režisér Juraj Jakubisko (vľavo) a jeho manželka Deana Jakubisková.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


V roku 1985 sa vydala za režiséra Juraja Jakubiska. Spolu majú syna Jorika. V dejinách filmu sa po prvý raz výrazne presadila úlohou Želmíry vo filme Sedím na konári a je mi dobre (1989), ktorý režíroval Juraj Jakubisko. V rokoch 1993-1994 hrala v pražskom Divadle Bez zábradlí a po skončení divadelnej kariéry sa stala filmovou producentkou. Založila spoločnosť Jakubisko film, ktorá produkovala napríklad Jakubiskovu Nejasnú správu o konci sveta, film ocenený doma i v zahraničí. Produkovala aj básnickú baladu Kytice (2000), film Post Coitum (2004) v hlavnej úlohe s charizmatickým Francom Nerom aj známy film Bathory (2008) s rekordným rozpočtom 300 miliónov Kč.

Keď pod kolesami jej auta zomrel v októbri 2011 chodec, dostala podmienečný trest dva a pol roka väzenia a štvorročný zákaz šoférovania za spôsobenie dopravnej nehody so smrteľným následkom.