Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dnes je 127. výročie narodenie Nielsa Bohra

Foto: Google

Google si dnes pripomína 127. výročie narodenie Nielsa Bohra.

Bratislava 7. októbra 2012 (TERAZ.sk) - Google si dnes pripomína narodenie fyzika. Niels Henrick David Bohr sa narodil 7. októbra 1885 v Kodani. Bol to významný dánsky fyzik, ktorý sa venoval atómovej a jadrovej fyzike. V roku 1922 získal za výskum atómovej štruktúry Nobelovú cenu.

Bol i riaditeľom Ústavu teoretickej fyziky v Kodani. Tento dánsky fyzik vytvoril prvý kvantový model atómu - tzv. Bohrov model atómu. Podarilo sa mu to v roku 1913 na základe predstáv E. Rutherforda a kvantovej hypotézy M. Plancka a A. Einsteina. O päť rokov dosiahol ďalší úspech. Tento model rozšíril v princíp korešpondencie - tzv. staršia kvantová teória. Týmto zároveň presadil svoju teóriu. Na základe svojho modelu mohol demonštrovať periodickú sústavu prvkov, stalo sa tak v roku 1921.

Podľa Wikipedie vznikla v roku 1927 tzv. koďaňská škola kvantovej teórie, čím ukončil aj s W. Heisenbergom (vytvoril maticovú mechaniku) vývoj kvantovej teórie. Škola zahŕňa aj Bohrov princíp komplementarity (javy v mikrosvete sú neurčité a nemožno ich opísať ako v klasickej fyzike), aplikovaný neskôr aj na filozofiu a biológiu.

O niekoľko rokov neskôr, v roku 1935 sa začal venovať jadrovej fyzike. Podľa neho vznikol pojem zložené jadro, vytvoril model (pieskového) vaku a kvapôčkový model jadra atómu. Spolu s ďalšími fyzikmi objavili štiepenie jadra uránu.