Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Do rebríčka ľudí, ktorí najviac zapôsobili, sa zaradili aj Pussy Riot

Felix Baumgartner Foto: TASR/AP

Zapôsobil tiež taliansky finančník Mario Draghi, ale i mobilné vedecké laboratórium na Marse - Curiosity.

Washington 23. decembra (TASR) - Človekom, ktorý v roku 2012 najviac zapôsobil na svetovú verejnosť, sa podľa periodika Business Insider stal Rakúšan Felix Baumgartner.

Zaznamenal nový svetový rekord vo voľnom páde, keď skočil z kapsule, ktorú vyniesol megabalón do stratosféry, do výšky 39 kilometrov. Prekonal pritom rýchlosť zvuku.

Na druhom mieste skončil guvernér New Jersey Chris Christie, ktorý si získal mnoho sympatizantov za príkladné zvládnutie príprav i následkov vyčíňania superbúrky Sandy v štáte New Jersey. Rovnaké úsilie ocenil Business Insider aj v prípade šéfa newyorského metra Joea Lhotu.

Tretie miesto obsadila ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová, ktorá len v roku 2012 podnikla 42 pracovných ciest na miesta ako Sýria, Líbya a Severná Kórea. Kurz americkej zahraničnej politiky pod jej vedením mal podporu 70 percent obyvateľstva, napísal Business Insider a upozornil, že popularita Clintonovej na začiatku pôsobenia vo funkcii bola oveľa nižšia.

Do dvadsiatky ľudí, ktorí v roku 2012 najviac zapôsobili, patrí podľa periodika aj Gabrielle Douglasová, prvá Afroameričanka, ktorá vyhrala olympijskú medailu v individuálnych aj tímových gymnastických disciplínach.

Zapôsobil tiež taliansky finančník Mario Draghi, ale i mobilné vedecké laboratórium na Marse - Curiosity. Za zlepšenia služby portálu Yahoo sa medzi 20 najpôsobivejších ľudí dostala generálna riaditeľka spoločnosti Marissa Mayerová. Ocenený bol aj Joe Messina - dlhoročný personálny šéf Bieleho domu, ktorý sa však vyznamenal ako šéf volebného štábu prezidenta USA Baracka Obamu v nedávnych voľbách.

Štrnáste miesto v rebríčku obsadil podnikateľ Elon Musk, ktorého firma SpaceX sa stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vyslala kozmickú loď k Medzinárodnej vesmírnej stanici. Jeho druhej spoločnosti Tesla Motors sa darilo pri vývoji prvých prémiových elektrických sedanov.

Pozornosť tak isto upútali tri členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, ktoré pred necelým rokom protestovali proti politike ruského prezidenta Vladimira Putina a boli za to odsúdené na trest väzenia.

K významným osobnostiam, ktoré zapôsobili na svetovú verejnosť, sa zaradila aj pakistanská školáčka Malála Júsafzajová za podporu vzdelávania dievčat napriek nesúhlasu fundamentalistického hnutia Taliban.