Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Dobrá smrť bude súťažiť na českom festivale Jeden svět

Film DOBRÁ SMRŤ Foto: Hailstone

Film Dobrá smrť figuruje v Českej súťaži na Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět.

Bratislava 20. februára (TASR) - "V Prahe ho uvedú až trikrát - 9., 10., a 15. marca," TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Skutočný príbeh Angličanky Janette, nevyliečiteľne chorej ženy, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť, nakrútil režisér a producent Tomáš Krupa. Uvidia ho aj návštevníci festivalov 4 živly v Banskej Štiavnici a Febiofest v Bratislave. Do slovenských kín vstúpi 21. marca.

"Téma eutanázie je veľmi citlivá problematika. Pri spracovaní si vyžaduje maximálny jemnocit a ten sa tvorcom podarilo docieliť. Tému smrti, umierania či samovraždy sme v tohtoročnom výbere Jedného sveta zaznamenali citeľne viac než v predchádzajúcich ročníkoch," hovorí programový riaditeľ festivalu Jeden svět Ondřej Moravec. Na margo Krupovho filmu poznamenal: "Patril k tým najpozoruhodnejším na danú tému, a to práve vďaka veľmi intímnej kamere a blízkosti hlavnej hrdinky."

Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť. Keďže tú vo Veľkej Británii, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr než jej to rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý po nej zdedil svalovú dystrofiu, má pre matkino rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget.
Film DOBRÁ SMRŤ
Foto: Hailstone

Dobrú smrť uviedol vo svetovej premiére Medzinárodný festival dokumentárneho filmu v Jihlave. Prvé festivalové publikum po projekciách intenzívne diskutovalo s tvorcami filmu. "Ukázalo sa, že príbeh Janette divákov osobne oslovil a prijali jej výpoveď za svoju, akoby otvorila ich vnútorné témy, zdieľali s nami svoje intímne zážitky s odchodom svojich blízkych," povedal Krupa, ktorý debutoval dlhometrážnym dokumentom Absolventi: Sloboda nie je zadarmo (2012). Film Dobrá smrť podľa neho ukázal, že na ľudí pôsobí nad rámec témy eutanázie: "Aj tento záujem vnímam ako potvrdenie toho, že smrť nás ako téma zaujíma a skutočné, silné autentické príbehy nás neprestávajú vyzývať k tomu, aby sme premýšľali o svojich životoch, a to je pre mňa, ako pre filmára, dobrá správa."

Film je koprodukciou Slovenska, Česka, Francúzska, Nemecka a Rakúska. Projekcie na festivale Jeden svět podporia osobnou účasťou režisér a producent spolu s kameramanom Ondřejom Szollosom, strihačom Petrom Kudličkom a českou koproducentkou Dagmar Sedláčkovou.