Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Dôchodkyňa, ktorá zničila vzácnu fresku, chce odmenu

Vzácna freska Eliasa Garcíasa Martíneza Foto: independent.co.uk

Svojsky ´zreštaurované´ dielo, ktoré pripomína pastelovú skicu vlasatej opice v tunike, láka davy zvedavcov.

Bratislava 21. september (teraz.sk) - Španielska dôchodkyňa , ktorá zničila vzácnu fresku Ježiša Krista z 19. storočia, žiada finančnú odmenu.

Svojsky ´zreštaurované´ dielo, ktoré pripomína pastelovú skicu vlasatej opice v tunike, sa totiž stal turistickou atrakciou.




Letecká spoločnosť Ryanair má dokonca špeciálnu ponuku pre tých, ktorí by chceli vidieť fresku na vlastné oči a navštíviť kostol neďaleko Zaragozy na severovýchode Španielska, informuje internetová stránka BBC.

Právnici Cecilie Gimenézovej, ktorá má už vyše 80 rokov, tvrdia, že peniaze by putovali na charitu. "Len žiada, aby kostol konal v súlade so zákonom," vyhlásil Enrigue Trebolle, Gimenézovej právnik.

Kostol navštívili kvôli freske už tisícky zvedavcov. "Ak to znamená ekonomickú kompenzáciu, chce, aby to bolo na dobročinné účely," vyhlásil právnik a dodal , že dôchodkyňa podporuje charitatívne organizácie, ktoré pomáhajú pacientom so svalovou atrofiou, ktorou trpel aj jej syn.



Viac ako storočná freska od známeho španielskeho maliara Eliasa Garcíasa Martíneza, vystavená v kostole Milosrdného útočiska v malom mestečku Borja , bola dlhodobo poškodená vlhkosťou.

Miestna farníčka sa preto rozhodla zobrať jej rekonštrukciu do vlastných rúk. Tvrdila, že k tomu dostala povolenie od miestneho farára.



Počas ´reštaurátorských ´ prác boli ale jemné ťahy štetcom autora pochované pod náhodnými machuľami farieb.
Maľba Ježiša tak skôr pripomínajú chlpatú opicu v tunike, ktorá jej nesadla.

Pani Gimenezová si uvedomila, čo vyviedla a obrátila sa na miestneho úradníka zodpovedného kultúrne záležitosti.