Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Meteorológovia privítali verejnosť na DOD, počasie spolupracovalo

Ilustračná snímka Foto: TASR - Roman Hanc

Pre deti bola pripravená špeciálna súťaž, v ktorej za splnenie úloh získavali pečiatky.

Bratislava 23. marca (TASR) - Na Dni otvorených dverí Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v jeho sídle na bratislavskej Kolibe sa návštevníci mohli napríklad prejsť po meteorologickej záhradke, alebo si vypočuť prednášku o tornáde na východnom Slovensku. Pre deti boli pripravené kreatívne dielne aj vedomostné úlohy.

"Tento rok nám vyšlo veľmi pekné počasie a vyzerá to tak, že aj to prilákalo množstvo našich návštevníkov. Som rád, že každoročne privítame naozaj veľké množstvo ľudí — mladších aj starších, ktorí môžu vidieť, čo sa na tom SHMÚ robí," povedal pre TASR generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko.

Podľa jeho slov väčšinou návštevníkov najviac zaujíma predpoveď počasia. "Máme sprístupnenú predpovednú sálu, kde môžu návštevníci vidieť, ako sa pripravujú predpovede počasia a výstrahy na nebezpečné poveternostné alebo hydrologické javy," priblížil. Veľkému záujmu sa teší aj pozorovacia plocha, ktorej meteorológovia familiárne hovoria meteorologická záhradka. Sú v nej umiestnené rôzne prístroje, hneď vedľa zas stojí monitorovacia stanica kvality ovzdušia.

Návštevníci si tiež mohli pozrieť výstavu fotografií Voda v našej prírode, alebo zistiť, ako meteorológovia vedia, že budú povodne. Témami prednášok boli aj smogové situácie alebo klimatické modely. Pre deti bola pripravená špeciálna súťaž, v ktorej za splnenie úloh získavali pečiatky. "Veľmi sa mi tu páči, lebo sme zbierali pekné pečiatky. Aj sme fúkali do takých vrtuliek," opísala jedna z malých návštevníčok.

V sobotu boli pre verejnosť otvorené aj meteorologické stanice Dudince, Hurbanovo, Lomnický štít, Liesek, Štrbské pleso, Telgárt, Tisinec a Trebišov - Milhostov, aj letiská Lučenec - Boľkovce, Kamenica nad Cirochou, Nitra - Janíkovce a Prievidza. Deň predtým zas mali návštevníci možnosť pozrieť si regionálne pracoviská v Banskej Bystrici, Košiciach a Žiline, ako aj Aerologické a radiačné centrum Poprad - Gánovce.