Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Magazín

Druhá LP platňa skupiny Beatles s názvom With The Beatles má 60 rokov

Na archívnej snímke z 2. marca 1964 zľava v smere hodinových ručičiek členovia anglickej skupiny The Beatles John Lennon, George Harrison, Paul McCartney a Ringo Starr pózujú z okna vlaku pred odchodom zo železničnej stanice Paddington v Londýne. Foto: TASR/AP

Štrnástku piesní začína na A strane song It Won't Be Long, ďalšími sú All I've Got To Do, All My Loving, Don't Bother Me, Little Child, Till There Was You, Please Mister Postman.

Bratislava 23. novembra (TASR) - V poradí druhú LP platňu skupiny Beatles s názvom With The Beatles vydala spoločnosť EMI Parlophone 22. novembra 1963, deň nato sa dostala do všetkých obchodov na Britských ostrovoch. Je na nej štrnásť piesní, pod sedem z nich sa autorsky podpísala dvojica Lennon - McCartney, jednu zložil George Harrison a šesť bolo prevzatých od amerických interpretov. Beatles boli v tej dobe už populárni a tak iba predobjednávky na platňu vysoko prekročili 300.000 výliskov. Je samozrejmé, že dlhohrajúca platňa sa v rebríčku albumov dostala na prvú pozíciu a udržala sa v ňom 51 týždňov.

Štrnástku piesní začína na A strane song It Won't Be Long, ďalšími sú All I've Got To Do, All My Loving, Don't Bother Me, Little Child, Till There Was You, Please Mister Postman, na B strane potom Roll Over Beethoven, Hold Me Tight, You Really Got A Hold On Me, I Wanna Be Your Man, Devil In Her Heart, Not A Second Time, štrnástou je Money (That's What I Want). Prvýkrát dostal autorskú príležitosť George Harrison, na albume je jeho skladba Don't Bother Me.

Oficiálna diskografia najslávnejšej štvorice 20. storočia od roku 1962 do ich rozchodu v roku 1970 obsahuje 23 singlov, 13 EP platní a 13 albumov. Podľa katalógu vydavateľstva EMI obsahujú tieto nosiče 211 skladieb, z nich je 187 vlastných a 24 prevzatých, tie prevzaté sú všetky od amerických interpretov. Prvým bol singel Love Me Do, vydaný 5. októbra 1962, poslednou LP platňa Let It Be, vydaná 8. mája 1970.