Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Európsky deň parkov sa koná v Európskom roku kultúrneho dedičstva

Na archívnej snímke turisti obdivujú kvety na skalke v Expozícii tatranskej prírody - botanickej záhrady Štátnych lesov Tatranského národného parku. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cieľom je viac podnietiť ľudí, aby objavovali kultúrne dedičstvo Európy a zapájali sa do jeho zveľaďovania.

Regensburg/Rím 24. mája (TASR) - Európsky deň parkov, ktorý pripadá na 24. mája, sa v tomto roku koná v rámci Európskeho roka kultúrneho dedičstva. Ten sa v roku 2018 nesie pod mottom Naše dedičstvo: spájanie minulosti s budúcnosťou. Ako informuje taliansky portál parks.it, tohtoročný Európsky deň parkov má heslo Kultúrne dedičstvo je naša príroda.

Cieľom Európskeho roka kultúrneho dedičstva je viac podnietiť ľudí, aby objavovali kultúrne dedičstvo Európy a zapájali sa do jeho zveľaďovania. Ďalším cieľom tohto roka je posilniť pocit príslušnosti k spoločnému európskemu priestoru.

Vo viacerých európskych krajinách sa na oslavy Európskeho dňa parkov pripravujú tradične stovky podujatí. Je spomienkou na vytvorenie prvých deviatich národných parkov vo Švédsku 24. mája 1909 a vyhlasuje ho Federácia prírodných a národných parkov v Európe (EUROPARC) každý rok okolo tohto dátumu. Prvýkrát sa konal v roku 1999. Jeho cieľom je upozorniť verejnosť na potrebu ochrany národných a prírodných parkov.

Pracovníci parkov a chránených území v mnohých štátoch na európskom kontinente pri príležitosti tohto dňa organizujú rôzne podujatia, napríklad festivaly a výlety či tvorivé dielne, prezentujú nové publikácie, konajú sa miestne trhy, otvárajú výstavy a pozývajú na koncerty.

Na Slovensku je vyhlásených deväť národných parkov: Tatranský národný park (TANAP), Pieninský národný park (PIENAP), Národný park Nízke Tatry (NAPANT), Národný park Slovenský raj, Národný park Malá Fatra (NPMF), Národný park Poloniny, Národný park Muránska planina, Národný park Veľká Fatra a Národný park Slovenský kras.

Federácia EUROPARC má vyše 380 členských organizácií na ochranu prírodných parkov a krajinných území v 37 štátoch vrátane Slovenska. Národné a prírodné parky aj rezervácie zohrávajú zásadnú úlohu v úsilí o zachovanie prírody v jej rozmanitých formách v Európe. Neraz ide o záchranu špecifických biotypov a ekosystémov.

Federáciu EUROPARC založili v roku 1973 pod názvom Federácia prírodných a národných parkov v Európe. Jej prvé sídlo otvorili v roku 1986 v nemeckom meste Grafenau; od roku 2007 má kanceláriu i v Bruseli.