Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V TOMTO meste sa uskutoční Eurovízia 2019

Na archívnej snímke speváčky Netta (uprostred vpravo) z Izraela a Eleni Foureira z Cyprusu. Foto: TASR/AP

V Európe sa táto pesničková súťaž koná zvyčajne v hlavnom meste usporiadateľských krajín.

Tel Aviv 14. septembra (TASR) - Pesničková súťaž Eurovízia sa na budúci rok uskutoční v izraelskom Tel Avive. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP, podľa ktorej sa uvedeným rozhodnutím zmiernia politické kontroverzie okolo konania tohto podujatia v Izraeli.

Izraelská vláda prvotne trvala na tom, aby sa pesničková súťaž konala v Jeruzaleme. Avšak po silnom odpore voči americkému uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto židovského štátu a následným obavám z bojkotu tohto najväčšieho naživo prenášaného hudobného podujatia na svete od tejto požiadavky ustúpila.

Vedenie Eurovízie napokon uviedlo, že si ako dejisko podujatia vybralo Tel Aviv - izraelskú metropolu kultúry a obchodu - pre jeho "kreatívny a presvedčivý charakter".

"Eurovízia sa veľmi hodí pre naše mesto, ktoré je medzinárodne uznávané pre svoju pulzujúcu energiu, živú kultúrnu scénu a oslavu slobody," povedal starosta Tel Avivu Ron Huldai. "Tešíme sa na príjemné a nepretržité podujatie v duchu Tel Avivu," povedal predseda tamojšieho magistrátu.

Izrael vyhral tohtoročnú Eurovíziu s piesňou "Toy" v podaní speváčky Netty Barzilaiovej, ktorá prekvapila poslucháčov feministicky zameraným textom, nekonvenčným vzhľadom a špecifickým tancom. Jej víťazstvo udeľuje židovskému štátu právo organizovať ďalší ročník tohto podujatia.

V Európe sa táto pesničková súťaž koná zvyčajne v hlavnom meste usporiadateľských krajín. Izrael považuje za svoje hlavné mesto Jeruzalem, čo však väčšina medzinárodného spoločenstva neuznáva.