Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Evanjelici budú voliť nového biskupa Západného dištriktu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Voľby sa uskutočnia na volebných konventoch všetkých cirkevných zborov Západného dištriktu 27. mája, 3. júna alebo 10. júna.

Bratislava 14. mája (TASR) – Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku bude mať v Západnom dištrikte nového biskupa. Na tento post je päť kandidátov. Doteraz stál na čele 12 rokov Milan Krivda. Informuje o tom ECAV na svojom webe.

Na túto funkciu kandidujú farári Ján Jančo, Ján Čermák, Ján Hroboň, Ján Bunčák a Michal Zajden. Voľby sa uskutočnia na volebných konventoch všetkých cirkevných zborov Západného dištriktu 27. mája, 3. júna alebo 10. júna.

Voľby sa v ECAV konajú každých šesť rokov. Funkčné obdobie členov dištriktuálneho predsedníctva trvá šesť rokov s jedným možným opakovaním. Krivda už kandidovať nemôže, za generálneho biskupa bol zvolený v rokoch 2006 a 2012.

V tomto roku sa budú voliť aj členovia Predsedníctva ECAV na Slovensku. Voľby generálneho biskupa a generálneho dozorcu sa uskutočnia na volebných konventoch v termínoch 17. júna, 24. júna alebo 1. júla. Súčasným generálnym biskupom ECAV na Slovensku je Miloš Klátik, generálnym dozorcom je Imrich Lukáč.