Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Facebook zrušil funkciu rozpoznávania tváre pre európskych užívateľov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spoločnosť vypla funkciu pre nových užívateľov a súhlasila, že do 15. októbra vymaže všetky údaje, ktoré softvér doteraz používal na zistenie totožnosti členov.

Berlín 21. septembra (TASR) - Najväčšia virtuálna sociálna sieť Facebook znefunkčnila v Európskej únii kontroverzný prvok rozpoznávajúci tváre po kritike vládnych regulátorov a aktivistov za práva na ochranu súkromia. Dnes o tom informovali svetové agentúry s odvolaním sa na správu komisára pre ochranu údajov v Írsku.

Sporný prvok automaticky zisťoval totožnosť ľudí na fotkách a uľahčoval tak členom siete označovať ich priateľov. Spoločnosť vypla funkciu pre nových užívateľov a súhlasila, že do 15. októbra vymaže všetky údaje, ktoré softvér doteraz používal na zistenie totožnosti členov.

Pobočka Facebooku zodpovedná za jej pôsobenie mimo Spojených štátov sídli v Dubline, preto na jej činnosť v Európe dohliada írsky úrad Komisára pre ochranu osobných údajov. Komisár Billy Hawkes jej už v decembri minulého roka odporučil, aby aplikáciu na označovanie ľudí na sieti upravila.

Úrad pre ochranu osobných údajov a slobodu informácií v Nemecku namietal, že funkčný prvok je podľa európskeho práva nezákonný, pretože spoločnosti umožňuje vytvárať obrovskú databázu biometrických údajov o užívateľoch, ktorú možno zneužiť.

Írsky kontrolný úrad dnes konštatoval, že väčšina nariadení bola splnená. Počas nasledujúcich štyroch týždňov sa očakáva ďalší posun vo zvyšovaní úrovne ochrany súkromia na sociálnej sieti. Rozhodnutie nemá dopad na funkčnosť aplikácie pre užívateľov mimo Európy.

Po úpravách by v budúcnosti mohlo dôjsť k opätovnému spusteniu identifikačného prvku, povedal pre agentúru DPA Richard Allan, riaditeľ Facebooku pre územie Európy, Blízkeho východu a Afriky. "Veríme, že vieme ponúknuť funkciu rozpoznania tvárí v Európe legálnou cestou," dodal.