Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

KURIÓZNE MIESTO: Objavili osem rokov nezvestný obraz od Degasa

Na snímke francúzsky colník drží vyše osem rokov nezvestný obraz od impresionistického maliara Edgara Degasa, ktorý objavili v batožinovom priestore autobusu. Foto: TASR/AP

Experti na výtvarné umenie potvrdili, že ide o originál Degasovej maľby Les Choristes, ktorá znázorňuje scénu z Mozartovej opery Don Giovanni.

Paríž 24. februára (TASR) - Francúzski colníci objavili v batožinovom priestore autobusu vyše osem rokov nezvestný obraz od impresionistického maliara Edgara Degasa. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Podľa francúzskeho ministerstva kultúry k nálezu došlo minulý týždeň v meste Marne-la-Vallée. K vlastníctvu batožiny, v ktorej bol obraz uložený, sa neprihlásil nikto z pasažierov.

Experti na výtvarné umenie potvrdili, že ide o originál Degasovej maľby Les Choristes (Zboristi), ktorá znázorňuje scénu z Mozartovej opery Don Giovanni. Obraz bol odcudzený v roku 2009 z múzea Cantini v meste Marseille, ktoré ho malo zapožičané z parížskeho Musée d'Orsay.

Francúzska ministerka kultúry Francoise Nyssenová uviedla, že je veľmi potešená objavením diela, "ktorého zmiznutie predstavovalo pre dedičstvo francúzskeho impresionizmu ťažkú stratu".

Predmetný pastel z roku 1877 má podľa stanice BBC zberateľskú hodnotu 800.000 eur. Polícia v súvislosti so zmiznutím obrazu nezatkla žiadne osoby.

Degas sa narodil v roku 1834 v Paríži. Je považovaný za jedného zo zakladateľov impresionizmu - hnutia, ktoré sa zameriavalo na zobrazovanie reality v krátkom okamihu za použitia jasných farieb a efektu svetla. Zomrel v roku 1917.