Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Gérard Depardieu sa chce vyhnúť milionárskej dani

Gérard Depardieu Foto: TASR/AP Photo

Herec sa údajne sťahuje do Belgicka. Francúzski boháči sa sťahovaním vyhýbajú plateniu vysokej dane.

Paríž 10. decembra (TASR) - Herec Gérard Depardieu sa pridal k francúzskym boháčom, ktorí v Belgicku hľadajú únik pred tzv. milionárskou daňou francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Čoskoro 64-ročný herec si najnovšie kúpil dom v belgickej obci Nechin neďaleko francúzskych hraníc, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na starostu obce Daniela Senesaela. Podľa miestneho politika sa Depardieu informoval aj na možnosť získania trvalého pobytu v Belgicku.

"Myslím si, že si chce užiť atmosféru v Belgicku, našu identitu a dedinské prostredie, " uviedol Senesael.

Miestny starosta okrem toho uviedol, že v oblasti žije už 2800 Francúzov, vrátane rodiny Mulliez, ktorá vlastní reťazec supermarketov Auchan a do Belgicka sa presťahovala už pred rokmi.

Francúzski boháči sa okrem toho sťahovaním do Belgicka vyhýbajú plateniu vysokej dane, ktorú pre ľudí s ročným príjmom viac než 1,3 milióna eur nedávno zaviedol socialistický prezident Hollande.

Depardieu sa v poslednom období zviditeľnil rôznymi incidentmi, pripomína agentúra Reuters. Len pred týždňom ho v Paríži zatkli po menšej dopravnej nehode za to, že na svojom skútri jazdil pod vplyvom alkoholu. Pred niekoľkými mesiacmi sa naňho pre zmenu písomne sťažoval istý šofér, ktorého mal Depardieu v auguste po ostrej hádke v Paríži napadnúť a zbiť. Vlani Depardieu rozhorčil spolucestujúcich, keď pred štartom údajne močil v chodbičke lietadla spoločnosti Air France.

Politici kritizovali Depardieua ako "daňového utečenca"

Francúzsky herec Gérard Depardieu sa ocitol pod paľbou kritiky po tom, ako sa kvôli daniam presťahoval do Belgicka, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Ľavicoví francúzski politici, napríklad bývalá prezidentská kandidátka Nathalie Arthaudová, označili jeho rozhodnutie za zahanbujúce.

Parížsky starosta Bertrand Delanoë povedal, že je "veľmi poľutovaniahodné", ak herec pri téme dane neuplatňuje zvyčajnú veľkorysosť.

Presťahovanie sa francúzskeho herca do dedinky Néchin potvrdil v nedeľu starosta riadiacej samosprávnej obce Daniel Senesael. Povedal, že herec síce chcel uniknúť francúzskej dani, ale zároveň hľadal pokoj a pohodu.

Depardieu sa tak pridal k francúzskym boháčom, ktorí v Belgicku hľadajú únik pred tzv. milionárskou daňou francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.