Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

STRAŠIDELNÉ: Pavúky vytvorili na gréckom pobreží gigantickú pavučinu

Pavičuny na gréckom pobreží. Foto: TASR/AP

Pavúky z druhu Tetragnatha začali pracovať na plné obrátky vďaka obrovským populáciám hmyzu, ktorým sa živia.

Atény 22. septembra (TASR) - Tisíce malých pavúčikov v meste Etoliko na západe Grécka zahalili stromy, kríky a nízke rastliny na pobreží do hustých pavučín. Fascinujúce, až strašidelné fotografie priniesla v piatok agentúra AP.

Pavúky z druhu Tetragnatha začali v tomto meste pracovať na plné obrátky vďaka obrovským populáciám hmyzu, ktorým sa živia.

Lepkavé biele pavučinové pokrývky sa ťahajú po pobreží Etolika niekoľko stoviek metrov, v podstate tvoria súvislú 300 metrov dlhú pavučinu, píše webová stránka stanice BBC. Etoliko je postavené na umelom ostrove v soľnej lagúne neďaleko mesta Mesolongi, 250 kilometrov západne od metropoly Atény.

Odborníci pre miestne médiá vysvetlili, že vo vlhkom horúcom počasí na konci leta sa mimoriadne rozmnožili pakomáre pernaté, ktoré nemajú bodacie ústrojenstvo a nesajú krv. Pavúky, ktoré ich ako potravu obľubujú, sa v týchto ideálnych podmienkach tiež rýchlo rozmnožili a tieto hody naplno využili.

Obyvatelia tvrdia, že gigantické pavučiny majú aj ďalšiu výhodu: zabraňujú šíreniu komárov.

Pavúky Tetragnatha nie sú pre ľudí nebezpečné a nespôsobujú ani škody na rastlinstve. "Pavúky majú hody a čoskoro uhynú," uviedla Maria Chatzakiová, profesorka molekulárnej biológie a genetiky na Démokritovej univerzite v Trácii (DUTH).