Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Havajský guvernér vyhlásil stav núdze po erupcii sopky Kilauea

Na ostrove vybuchla sopka. Foto: TABLET.TV

Celkovo je ohrozených 1700 ľudí, k zraneniam ani k zničeniu domov zatiaľ nedošlo.

Honolulu 4. mája (TASR) - Guvernér amerického štátu Havaj David Ige vyhlásil stav núdze v súvislosti s erupciou sopky Kilauea, ktorá vo štvrtok začala chrliť prúdy lávy do obývaných oblastí.

"Nebezpečenstvo je takého rozsahu, že si vyžaduje preventívne a ochranné opatrenia v záujme zaistenia bezpečnosti, zdravia a blaha obyvateľstva," vyhlásil demokratický guvernér, ktorého citovala agentúra AP.

V oblasti najväčšieho havajského ostrova, do ktorej prúdi láva, sa nachádza približne 770 budov. Láva začala vytekať cez trhlinu v zemi do jednej z ulíc a vynútila si povinné evakuácie miestnych obyvateľov.

Celkovo je ohrozených 1700 ľudí, k zraneniam ani k zničeniu domov zatiaľ nedošlo. Červený kríž zriadil na ostrove dve evakuačné centrá.

Guvernér vyhlásil celú lokalitu za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou, čím umožnil rýchle uvoľnenie potrebných finančných prostriedkov a prijatie ďalších mimoriadnych opatrení. Uviedol tiež do stavu pohotovosti havajskú Národnú gardu, ktorej príslušníci by mali asistovať pri evakuáciách a zaisťovaní bezpečnosti, informoval denník Hawaii Tribune-Herald.

Prúdy sopečnej lávy vytryskujú až do výšky 46 metrov a žeravá magma postúpila už desiatky metrov. Erupcii predchádzali niekoľkodňové otrasy, ktoré poškodili viacero ciest a vynútili si preventívne uzavretie miestnej školy.