Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Vedci sa opäť priblížili k potvrdeniu existencie Higgsovho bozónu

Pohľad do sály pred začiatkom vedeckého seminára o posledných výsledkoch v prípade Higgsovho bozónu v Európskom laboratóriu pre časticovú fyziku CERN. Vedci potvrdili, že sa im podarilo objaviť novú subatomárnu časticu, ktorá by mohla byť hľadaným Higgsovým bozónom. Foto: TASR/AP

Indície o možnom objave ohlásili výskumníci z CERN-u už vlani v júli.

Ženeva 14. marca (TASR) - Vedci z Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) dnes oznámili, že sa opäť priblížili k dokázaniu existencie hľadanej "božskej častice", takzvaného Higgsovho bozónu.

Informovala o tom agentúra DPA.

Indície o možnom objave ohlásili výskumníci z CERN-u už vlani v júli. Odvtedy podrobili analýze veľké množstvo nových materiálov, na základe ktorej dospeli k záveru, že "novonájdená častica stále viac vyzerá ako Higgsov bozón" a jej kľúčové vlastnosti zodpovedajú teoretickým predpokladom.

"Spoločne so zaznamenanými interakciami novej častice s ostatnými časticami to silne naznačuje, že ide o Higgsov bozón," uvádza sa vo vyhlásení CERN-u.

Dlhodobo len teoreticky predpokladaný Higgsov bozón vysvetľuje pôvod hmotnosti ostatných elementárnych častíc a tým zohráva kľúčovú úlohu vo vedeckých predstavách o vzniku vesmíru. Fyzici sa roky snažili časticu detegovať pri vysokoenergetických kolíziách častíc vo Veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC) v CERN-e.